Naslovna / Dobre priče / Zoran Lj. Nikolić
Beograd, dragulj koji smo nasledili
Zoran Lj. Nikolić Beograd, dragulj koji smo nasledili

Zoran Lj. Nikolić
Beograd, dragulj koji smo nasledili

On je novinar. Dugo piše u „Večernjim novostima“ o Beogradu, njegovoj manje ili više poznatoj istoriji. Ali, ne čisto novinarski. Izuzetan je pripovedač, a njegove priče, s obzirom da je i odličan i temeljan istraživač, malo je reći da su zanimljive i dragocene.

Zoran Lj. Nikolić je zaljubljenik u grad u kojem živi. Iz hobija, turiste vodi po Beogradu i upoznaje sa njegovom burnom, zanimljivom, ponekad neobičnom, često i teškom, ali dugom istorijom.

Način na koji piše sličan je onom na koji priča o Beogradu – uzbudljiv, vrlo duhovit, zabavan, pun činjenica, i ono najvažnije ljubavi, kako prema tome što radi tako i prema našoj metropoli.

Zoran je objavio novu knjigu o Beogradu – „BG priče I-III“. I ona je kao i prethodne napisana tako da ovaj grad, jednostavno, morate zavoleti. I poštovati. Duboko se pokloniti pred svakim kamenom.

Z.Nikolic, promocija knjige 3 (5)

„Obuhvatio sam ovom knjigom teme od ginekologije do kosmosa, a vremenskom razdoblju od udaraca Panonskog mora pre 14 miliona godina pa do danas.“, upoznaje me Zoran sa sadržajem.

Retke su ovako dobre i sadržajne knjige, tako drugačije i važne. Na više od 600 strana nalaze se desetine priča koje je Zoran objavljivao u poslednjih 5 godina u dodatku „Večernjih novosti“ a pod nazivom „Beogradske priče“. Storije o istoriji grada, ilustrovane fotografijama koje opijaju posebnošću.

Dugo se nismo privatno sretali, pa me zato prvo interesuje da li je, kada smo pričali o prethodnoj knjizi, naravno o Beogradu, već pomalo pripremao i ovu. Zoran kaže:

„Rad na njoj je bio logičan iskorak, istovremeno i spoznaja da priča o Beogradu nema tačku. Nekako, sve ovo vreme saznajem da je u ovaj grad utkana neka neverovatna energija, toliko puta rušena što se u Evropi ne pamti. Ona, negirajući Beograd, zapravo negira svoje korene. Jer je zapravo Beograd rodno mesto starog kontinenta.“

Svako ko je istraživao njegovu istoriju zna da nije nimalo lako i moguće brzo doći do traženih podataka. Rudarski je to posao s neizvesnim ishodom. Kako je njemu uspelo da dođe do tako zanimljivih a istovremeno i podataka koji Beograd čine tako uzbudljivim i bitnim?