Ostrvo Brač
Raj na Jadranu sa dugom tradicijom čuvenog kamena

Da biste zaista upoznali lepotu neke turističke destinacije, ponekad je dobro obići je pred sam početak sezone. Mi smo, tako, sredinom proleća, praćeni vedrim nebom i letnjim temperaturama, iskoristili priliku da se upoznamo sa jednim od najlepših ostva na Jadranu.

Bili smo na Braču.

Jeste, sad se mnogi od vas sigurno prisećaju nekih davnih leta u Bolu, Supetru, Sutivanu, Milni… čuvene plaže Zlatni rat (sitni, fini, šljunak). Pamtite kako je bilo lepo, pa da vam odmah kažemo: danas je još lepše.

I dalje su to mala, prijatna mesta, ušuškana u raskošnu prirodu. Besprekorno uredna, sa ponudom širokog spektra, posebno za nas sa manjim budžetima za putovanja. Sve deluje utegnuto i pažljivo smišljeno, svega ima a nije pretrpano, kako se može videti u mestima duž raznih morskih obala.

I pored tog mira, na Braču leti nije nimalo dosadno. Neprekidno se smenjuju pa i poklapaju razne manifestacije, kulturni i umetnički programi, zabavni i sportski.

A ni Split nije daleko – trajekt ide često i plovi oko pola sata. Njime se i stiže na ovo ostrvo, koje zvanično pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. Od Hvala ga deli Hvarski kanal, od Šolte Splitska vrata. Od turista ga ne deli ništa.

Mi iz Srbije do njega možemo autoputem do Zagreba, pa ka Splitu, ili preko Bosne i Hercegovine, dolinom Neretve, do Makarske pa na trajekt. Na ostrvu se nalazi i noviji, sređeni aerodrom, a intenzivno rade na tome da, za koju godinu, bude uspostavljena čarter linija iz i za Beograd.

Ali, nemojte čekati da otputujete na Brač avionom. Brojne turističke agencije kod nas već sada nude aranžmane u mestima na tom ostrvu, na kojem možete štošta videti i saznati, uživati u prirodi i njenim raskošnim darovima.

Brač je građen od krečnjaka. Mirisni hlad prave guste borove šume. Svakako, najviše pažnje privlače gomile neobrađenog, čuvenog bračkog kamena.

Pages: 1 2 3