Naslovna / Dobre priče / Bilja Krstić
Dobra pesma lek je za svaku dušu
Bilja Krstić Dobra pesma lek je za svaku dušu

Bilja Krstić
Dobra pesma lek je za svaku dušu

Umetnica vredno radi i ne prestaje da veruje da dobra muzika ima svoje mesto i da mora živeti. Raduje je kada vidi da deca, mališani, vole tradicionalnu pesmu i vuku za rukav svoje roditelje da ih vode ka edukaciji u tom smeru. Tako već dugi niz godina postoji i niže uspehe vokalna radionica “Bistrik“ koju je Bilja pokrenula a deca sa radošću pevaju, putuju  po svetu i osvajaju nagrade.

– Pedagoški rad je prava privilegija i nema svako talenta i ne treba svako da se bavi ovakvim načinom formiranja ličnosti. Bez obzira da li ih učimo  pevanju ili tablici množenja, mi utičemo na njihov razvoj i život te se tako mora biti vrlo obazriv, poverava nam Biljana najavljujući novu audiciju Bistrik radionice koja je zakazana za 28. oktobar od 15 časova u sali Milan Grol na Kolarcu.

U narednom periodu novi koncerti i nastupi su pred orkestrom Bistrik i Biljom Krstić. Već 20. oktobra ponovo će se, nakon dužeg vremena, družiti i pevati sa publikom u Čačku, u renoviranom Domu kulture. Nakon toga, 11. novembra putuju za Zagreb, gde će imati svoj prvi nastup u Glazbenom zavodu u organizaciji srpskog privrednog društva “Privrednik” (koje slavi jubilej, 120. godina postojanja).

IMG_3218

– Publika svakog grada je specifična a posebno se radujem kada nastupamo u zemljama nekadašnje Jugoslavije. Loša vremena su iza nas a muzika i dalje živi i uči nas vrednostima naših razlika. Ni muzika ne bi bila tako lepa da se ne razlikuje po područjima. Dobra pesma premostiće sve prepreke jer emocija je ta koja se teško može “ugušiti”. Kada vas note, muzika, glas dirnu, sve drugo se zaboravlja i postaje manje važno, iskreno govori Bilja Krstić.

Bilja Krstic 1Nakon ovog nastupa Bistrik putuje u Dimitrovgrad a zatim u Temišvar. Početak novembra takođe će biti obeležen lepim novostima jer je spot za pesmu “Smilj, Smiljana”, u završnoj fazi montaže i publika će uskoro imati priliku da oseti i čuje još jedan deo albuma “Svod”. Leto je obeležio spot “Jonje, Jonje” koji je dostigao veliki broj pregleda na You Tube-u, koji inače nije uobičajen za ovu vrstu muzike koju Bilja Krstić interpretira i za čiji bolji status se bori već decenijama.

– Tradicionalna pesma jedno je od naših nasleđa i zapravo je istorija i uvek će imati svoje mesto, a mi, umetnici smo tu da je čuvamo, plasiramo, učimo mlade naraštaje, prenosimo iskustvo i tu istu istoriju kroz muziku”, završava umetnica pred nove muzičke pohode i promociju novih pesama.

Tekst: Aleksandra Simić
Foto: Aleksandar Šekularac, privatna arhiva