antistres_tehnika

Efikasna antistres tehnika
KAKO DA ZA NEKOLIKO TRENUTAKA BUDETE MIRNI

Evo jedne zanimljive tehnike protiv stresa za koju nisu potrebni posebni uslovi. Mnogi koji su je isprobali tvrde da poboljšava i pamćenje ali i povećava kreativnost

Neko vas je iznervirao, izveo iz takta, ne možete da se smirite… A nemate vremena ili uslova da primenite neku od tehnika koju ste već naučili (meditaciju, npr.).

Šta je potrebno da uradite? Bilo gde da se nalazite, možete da primenite tehniku disanja 7 kroz 11 (7/11), u gradskom prevozu, u kancelariji, dok se tuširate, ali čak i za vreme sastanka ako osetite potrebu da hitno rešite stresno stanje u kojem se nalazite.
Jedini uslov da bi se tehnika uspešno izvela je koncentarcija i usredsređenost na ono što radite.
I onda, brojite do sedam dok udišete, i do 11 dok izdišete.
Sa ovakvim načinom disanja, kraći udisaji a duži izdisaji, telo se prirodno opušta, a brojanje pomaže našem umu da bude prisutan i skoncentrisan na samo izvođenje tehnike, da mu ništa ne ometa pažnju dok pokušava da se opusti i vrati u stanje ravnoteže.

Kako to funkcioniše? Jednostavno. Na ovaj način pružate mozgu šansu da se bavi nečim što će ga izvući iz stanja u kojem se našao. Dok broji, on ne može da se fokusira na stvari koje ga opterećuju, nerviraju, brinu, već ima zadatak koji mora da prati. Uz izdisaje koji su duži od udisaja, vaše telo se prirodno opušta, a brojanje ne dozvoljava umu da ovo opuštanje prekine.
Znači, brojite do sedam dok udišete i do 11 dok izdišete, sve dok ne osetite da se polako vraćate u stanje balansa i da stres nestaje kao da ga nije ni bilo.

Korisna u partnerskim odnosima. Ova tehnika može da bude izuzetno korisna i u komunikaciji sa partnerom, kada osetite da raste naboj dok razgovarate, ili kao rešenje za trenutno nerazumevanje. Zakočite, dišite, brojite… i u kratkom vremenskom periodu napetost će popustiti.
Skoncentrišite se na svoje telo i dišite duboko. Nakon toga možete smireno da završite komunikaciju i kažete šta mislite o problemu zbog kojeg ste upali u stanje stresa. Vaš mirni ton će delovati i na suprotnu stranu.
Situacija koja je u jednom trenutku izgledala kao da će da eksplodira, razrešiće se na potpuno drugačiji način, samo vašim drugačijim stavom nakon disanja i brojanja. Doći će sasvim prirodno do smirivanja, a možda i do razumevanja. Ali, to je već neka druga priča.

Izbroj i diši. U datom trenutku vama je bilo važno da izađete iz trenutnog stresa i završite komunikaciju na što opušteniji način. I to ste postigli.
Iako se smatra “novom”, tehnika 7/11 podseća na uvek korisnu i često primenjivanu “izbroj do deset pre nego što…”, mada su brojevi malo promenjeni.
Sve u svemu, bilo da koristite staru ili novu, ukoliko mogu da vam pomognu, setite ih se u trenucima kada vam izgleda da ste pred pucanjem. Najmanje je važno kako se zovu, bitan je samo rezultat.

Tekst: Anđelika Rosić