Naslovna / Otvoreni um / Alternativni izbori / Jasmina Kovačev
PUT KA EMOCIONALNOJ SLOBODI
Jasmina Kovačev PUT KA EMOCIONALNOJ SLOBODI

Jasmina Kovačev
PUT KA EMOCIONALNOJ SLOBODI

Interesovanje za alternativne pravce našu sagovornicu je vodilo iz jedne tehnike u drugu ali je tek otkrivanjem Tehnike emocionalne slobode pronašla odgovore za kojima je tragala. Danas ona ovu tehniku prenosi ljudima širom sveta

Odrasla je u porodici gde je majka mikrobiolog, doktor nauka, primenjivala sva najsavremenija konvencionalna dostignuća u medicini, a pri tome su svi u kući stalno bili bolesni. Do svoje 40 majka je, prema rečima Jasmine Kovačev, EFT eksperta i master trenera, ostala bez bubrega, imala totalnu histeroktomiju, reumatsku groznicu, osteoporozu i još mnogo raznoraznih teških stanja i dijagnoza što se našoj sagovornici nikako nije uklapalo u sliku zdrave porodice. Zato je krenula da istražuje alternativne oblasti lečenja, čega u to vreme i nije bilo tako mnogo.

Daleko od zadovoljstva uma. Pre nego što se sticajem nekih životnih situacija odselila sa porodicom na Novi Zeland, Jasmina je već počela da pohađa sve što je u našoj zemlji „bilo na raspolaganju“ od alternativnih pravaca – od Silva kontrole uma, autogenog treninga do radiestezije…
– Oblasti koje sam počela da izučavam bile su mi veoma zanimljive i pružale su neke odgovore, ali je to daleko bilo od onog što bi zadovoljilo moj um, priseća se danas naša sagovorica koja je nakon odlaska na sasvim drugi kraj sveta svoju znatiželju nastavila da širi najpre u oblasti herbalne medicine. Otkrivanje principa funkicionisanja jedne metode, ili jedne oblasti, samo je vodilo dalje. Upisala je zatim iridologiju jer joj je, kako kaže, bila potrebna alatka za dijagnostiku.
– Iris je jedini deo nervnog sistema koji je vidljiv spolja, tako da mi je to otvorilo jedan novi svet gde sam prvi put učila koliko su važne emocije za funkcionisanje našeg organizma. Možda mi je tada tako nešto delovalo pomalo neverovatno, ali mi se u praksi stalno nametalo pitanje zbog čega se neki problem vraća nakon prestanka korišćenja lekovitih trava, objašnjava Jasmina kojoj se u jednom trenutku takvih preispitivanja desio porodični poslovni krah na koji je njen organizam reagovao kroz nesanicu, lupanje srca, probadanje u predelu srca, drhtanje ruku…

Sve je to u našoj glavi. Tražeći rešenje za sebe – naišla je na Energetsku psihologiju ili Tehniku emocionalne slobode (EFT), koja se bazira na emotivnim blokadama.
– Tada mi je mnogo toga postalo jasnije, znači sve je to u našoj glavi. Otvorio se jedan potpuno drugačiji svet za mene, priseća se danas, kada je uz pomoć EFT tehnike uspela da pronađe svoj unutrašnji mir. Međutim, stalno se nametalo još jedno pitanje – zbog čega se i konvencionalna i alternativna medicina manje – više bave simptomima, tj. fizičkim manifestacijama našeg bića a ne emotivnim i mentalnim, tj. emocijama i uverenjima. A u suštini problem nam prave naše asocijacije, percepcije koje pokreću biološke procese u našem organizmu.
– Nakon otkrivanja tih uvida krenula sam na sve moguće edukacije ne bi li što više znanja „pokupila“ jer u to vreme toga i nije bilo puno kao danas. Prošla sam čitav spektar edukacija, preko 30, od kojih neke uopšte ne koristim ali ne mogu reći da i od njih nisam dobila ponešto što mi pomaže da razmišljam na jedan sasvim drugačiji način.
Vrhunac svega čime se danas bavi je Meta-zdravlje, to jest, razumevanju bioloških programa, razumevanju veze određenih vrsta tkiva u našem organizmu sa određenim percepcijama u našem umu. To joj pomaže da radi na mnogim emocionalnim, ali i na fizičkim problemima.

Menjati korene problema. Jedna od specijalizacija naše sagovornice je i rad na emocionalno-mentalnom nivou kod ljudi koji imaju ili su imali kancer, koji su ga preživeli ali nisu rešili korene onoga što im je suštinski problem. Program koji sprovodi Jasmina Kovačev namenjen je i osobama koje su podrška obolelom jer su tada, kako kaže, rezultati najbolji.
– Taj pristup je kompatibilan sa svim pristupima lečenja koji podržavaju ozdravljenje. To je praktično podržavanje procesa samoisceljenja, jer svi mi imamo tu prirodnu sposobnost, iako mnogi u nju ne veruju. Blokade na nekom nivou našeg bića su obično poremećaji na emocionalno-mentalnom nivou, bez obzira što i spoljašnji faktori mogu da imaju ulogu.

Instant rešenje. Iz današnje perspektive naša sagovornica na stres gleda iz sasvim drugačijeg ugla. Ako oseti da je nešto uznemirava, prvo pokušava da sagleda zbog čega se to dešava, da li je nekada imala slično iskustvo, pa su zato koreni problema dublji.
– Instant rešenje, kada mi neka misao koja nije prijatna prolazi kroz glavu je tapkanje i balansiranje energije. Stimulacija akupunkturnih tačaka često može da donese trenutno olakšanje dok ne budem imala vremena da vidim odakle taj problem potiče. Jer, nekada morate da „kopate“ mnogo dublje po psihi kako bi se problem rešio.

Savet za svaki dan. Čitaocima koji ne poznaju EFT tehniku, naša sagovornica preporučuje da ukoliko osete da su pod stresom ili tenzijom, primene najjednostavniju tehniku disanja.
– Treba udahnuti u mesto gde osećate stres, a zatim što jače izdahniti. Skretanje pažnje na nešto drugo takođe može da prekine taj proces. Obratite pažnju na neke detalje u prostoru kako ne biste dalje razvijali misao koja vas uznemirava. Često sami sebe umemo da uvučemo u vrzino kolo, da ulazimo iz jednog u drugo negativno stanje. Nekada ta naša mislena ograničenja dovedu do toga da u određenu aktivnost i ne krenemo jer smo unapred videli da to neće imati neki završetak kakav bismo želeli. A to je sve varka našeg uma koju možemo da naučimo da kontrolišemo kako bi nam bilo bolje, savetuje Jasmina Kovačev o čijim treninzima i radionicama možete više da saznate na sajtu www.tehnikaemocionalneslobode.com.

Tekst: Jasmina Stefanović