uspesne_strategije

Kako uspeti kao preduzetnik
IZDVOJITE SE IZ MASE!

Kako biti uspešan preduzetnik, zašto je važan konstantan rad na sebi i koliko je važno znati šta nas čini srećnim u poslu otkrila nam je Mirjana Gomilanović, sertifikovani konsultant i trener i profesionalni biznis kouč

Iza naše sagovornice stoji bogato iskustvo rada u velikim kompanijama, ali i neprekidan rad na ličnom razvoju. Danas je Mirjana osnivač i direktor Agencije za poslovnu izuzetnost „One2Grow“, a za naše čitaoce otkriva šta je važno da znate kako biste uspeli kao preduzetnik.

Status quo je nazadovanje. U svetu u kome je jedina zagarantovana kategorija promena, ukoliko ne radite na sebi, razvoju svojih znanja i veština vi zapravo koračate unazad. Ako želite da se izdvojite iz mase i postignete uspeh u bilo kom polju, morate permanentno raditi na ličnom razvoju. Taj proces može biti veoma zamoran, ukoliko radite i učite ono što vas suštinski ne interesuje. Zato, pre nego krenete na dugogodišnje karijerno putovanje porazgovarajte sa sobom i razumite – šta je to što će VAS učiniti srećnima. Sjajan partner na ovom putovanju u sebe može biti vaš kouč. Koučing kao alat je upravo baziran na otkrivanju i podržavanju ličnih vrednosti i fokusiran na pronalaženje najbolje opcije za klijenta.

Ne delite preduzetništvo na muško i žensko. Mirjana je članica dva „ženska“ poslovna udruženja – Klub prvih žena i Udruženje poslovnih žena, a uključena je i u program mentorstva koji za jedan od postulata ima i feminizam. Ali, njen stav je da nema potrebe praviti razliku i preduzetništvo deliti na žensko i muško.
– Preduzetnike treba deliti na one sa vizijom, motivacijom, sposobnošću da veruju i vode i one bez svega ovoga. Klijente ne delim na muške i ženske, već one koji su dovoljno hrabri da preispitaju svoje duboke motive i posvećeni da ka njima krenu i ostvare ih. Dodatno, preduzetništvo nije za svakoga i nije imperativ! Važno je da razumete šta je to što vam je važno i da se postarate da to ostvarite. Zapitajte se, šta vam je važnije: sloboda ili sigurnost. Kada sebi iskreno odgovorite na ovo pitanje, znaćete kojim putem da krenete.
Onog trenutka kada sam izašla iz desetogodišnje ušuškanosti korporacije shvatila sam da pored slobode koju dobijam, dobijam i odgovornost prema sebi i svojim saradnicima za kvalitet života koji, na žalost, zavisi od materijalne podrške. Na sreću, ova odgovornost me ne parališe već dodatno motiviše da budem bolja u onome što radim. Dakle, ovo jeste otežavajuća okolnost, ali samo onda kada je tako doživite. Ja na to gledam kao sjajan podstrek da svi zajedno budemo svakoga dana bolji u svojim ulogama.

Nema borbe, samo prilike. Kada se priča o preduzetništvu često se navodi da je to borba, kontekst je šarolik, svako se bori za nešto – od izlaska na tržište do opstanka na njemu i sve ono što je između ove dve tačke.
– Reč borba najčešće podrazumeva da je neko dobio, a neko izgubio na kraju. U mom slučaju, ja ovu borbu doživljavam kao akumulator inspiracije i energije. Prepreke na svakom putovanju od nas traže da budemo još posvećeniji, bolji i jači u njihovom prevazilaženju. Kada tako pogledate na stvari i kada teške situacije doživite kao priliku za učenje – onda shvatite da borbe nema. Da je sve što stoji ispred vas samo sjajna prilika da sutra budete još bolji – savetuje Mirjana.
Na kraju, zanimalo nas je da s obzirom da je žena preduzetnik koliko vremena uspeva da posveti porodici?
– Na ovo pitanje bih zapravo odgovorila veoma jednostavno, tako što ću ga preformulisati – Ja jesam žena preduzetnik baš da bih mogla da posvetim vreme svojoj porodici.

Mirjanine formule preduzetničkog uspeha:
1. Izdvojte se iz mase
2. Ako želite da postignete uspeh na bilo kom polju, konstantno radite na ličnom razvoju
3. „Porazgovarajte“ sa sobom i razumite – šta je to što je vama važno i što će vas učiniti srećnim
4. Preduzetnik treba da ima viziju, motivaciju, sposobnost da veruje i da bude lider
5. Ako se „zaglavite“ kod tačaka 2, 3 i 4 angažujte kouča i prevaziđite prepreke uz njegovu profesionalnu podršku
6. Prepreke doživljavajte kao izazov da budete još posvećeniji, bolji i jači u njihovom prevazilaženju
Više o Mirjani i aktivnostima Agencije na www.one2grow.net

Pročitajte još: https://antistresvodic.rs/mirjana-gomilanovic-svi-smo-rodeni-da-budemo-srecni/

Tekst: Dragana Aleksić