muske suze

Zašto je dobro da i muškarci plaču?
Plakanje nam donosi emocionalnu slobodu

Suze koje su izazvane emocijama imaju posebne zdravstvene benefite za ljude, kaže dr Utman Mubašir, lekar i predavač na Univerzitetu u Ilorinu. Njegova predavanja o emocionalnim suzama izazivaju veliko interesovanje među studentima, ali i njegovim kolegama

Osim što štite oči, uklanjaju iritirajuće agense, smanjuju hormon stresa, sadrže antitela koja se bore protiv patogenih mikroorganizama, kaže dr Mubašir – one mogu da doprinesu da se ljudi osećaju bolje.

Prema njegovim rečima, refleksne suze sadrže 98 odsto vode, dok se u emocionalnim suzama nalaze i hormoni stresa koji se izlučuju iz organizma putem plača. Sa emocionalnim suzama izbacuju se ovi hormoni, kao i drugi toksini koji se akumuliraju tokom stresa. Plač takođe stimuliše i proizvodnju endorfina – našeg prirodnog ubicu bolova i hormona koji nam pomaže da se dobro osećamo.

Plač čini da se osećamo bolje, čak i kada problem i dalje postoji.

Pored fizičke detoksikaciju, emocionalne suze leče i srce, kaže dr Mubašir, koji savetuje ljude, posebno muškarce koji su skloni da zadržavaju suze, da to nikako ne rade, jer to može da izazove stres, da ga pojača i utiče na mnoge druge probleme.

  • Živimo u društvu gde se plakanje smatra slabošću, a naročito moćni muškarci ne plaču. Ali, nova svest nam poručuje da su snažni čovek i žena oni koji imaju snage i samosvest za plakanje, kaže lekar.

Plakanje pomaže i da se otpusti tuga i lakše podnese gubitak, tako da možemo živeti  otvorenog srca.

Priredila: Nevena Lalić