Sahara

Kolumna ANTITABLOIDNO
Sahara umesto PANONSKOG MORA

Sad ću kao stare babe – ili o kiši ili o krstima. Ili o tome kako je teško podnosti ovu vrućinu bez mora.

Lako je podneti vrućinu recimo u Egiptu kad ima vetra, a more je tako blizu. Nije mi tamo bilo teško koliko mi ovde jeste da izdržim na visokoj temperaturi ali na Panonskom moru. I u Dalmaciji je lakše, uz sve to „piva klapa“, pije se bevanda.
Divno je doživeti leto i na Staroj planini, gde je kada je ovde pakleno temperatura prijatnih dvadeset pet stepeni, a u blizini bazen da uživate. Ma, sve je merak.

Ali, vremena nisu kao što su bila. Kao dete mogao sam biti u vodi i sunčati se na plaži po ceo dan, nikada mi se ništa nije desilo. A danas ni dobre kreme ne pomažu da ne izgorite.
Čim izađem iz vode, trk odmah pod suncobran. Inače…
Jako je teško funkcionisati leti u ovakvim tropskim uslovima. Ili nas strefe „monsunske“ kiše ili temepraturni „tropski“ udari.

I sada, ovoga leta, iako udarnički radim i snimam da bih dokazao da mogu da držim tempo cele godine, našao sam vremena za moj ovoletnji antistres – upoznajem bazene.
Krenuo sam put Srema, zatim do Bačke. Planiram da stignem i do neke banje pa i Stare planine.
Svoj antistres pronašao sam u jednostavnom zurenju i rashlađivanju u vodi!
Mnogi patetišu da Dunav može biti kao neko naše more, čak i „neki“ na ovom našem portalu. A ja se ovoga leta nekako ne slažem s tim, priznajem samo bazene, termalne vode, poneko bistro jezero ili – more.

Muka je takva da se čovek svojim antistresnim načinima mora „preko vode dovući negde do slobode“. Jer, leto je neizdrživo, kako god da ga uhvatite. Vrućine su velike, žega takođe.

Gradovi su opusteli a znojenje u ovakvim količinama jednostavno nije zdravo i dovodi do iscrpljenosti organizma. Da stalno sedite po kafanama i neprekidno nešto pijete takođe nije rešenje. Ko ne voli klima uređaje, preostaje mu da pokuša da napravi promaju ili dane provodi u „zujanju“.

Pravo rešenje je – aktivan odmor.
Ja ovoga leta – radim. Tako da ću ove mesece pamtiti po tome što sam prvi put sebi dozvolio na društvenim mrežama golišaviju fotografiju. Valjda mi je sve dozlogrdilo pa sam se na nju odlučio.

Nije rešenje da u svom životu kao gušter padnete u ćorsokak  i odustanete od svega. Umetnost života je potražiti neko lepo mesto na kojem do sada niste bili, pokušati da nađete neki smisao u svom životu.
Ja sam ga našao – u kreaciji da mi je u glavi uvek lepo plavo. Nebo je uvek takvo i vedro, jer ja sam nasmejani „blizanac“. Leptir mašna mi je u obliku violinskog ključa i nota, i ja sam nasmejan kao i moj omiljeni šlager, pesma Ljupke Dimitrovske „Ta tvoja barka mala“.
I sve je plavo u mom životu. I oblaci su plavi, i moje rasploloženje. I ako se često dogode oluje i razne elementarne nepogode, naučio sam da život može da bude super ako postoji lepa energija pa njome ne privlačite munje i gromove, već dobre i pozitivne ljude.

Mnogo sam se srećniji od kako imam ovu kolumnu. Srećem ljude koji pomažu. Sarađujem sa urednicom koja za mene uvek ima lepu i nikada tešku reč. Upoznao sam mnogo divnih ljudi koji bi da mi pomognu, da mi se ako zatreba „nađu“.
Recimo, da prebace snimljeni materijal sa mojih VHS kaseta na digitalni format, i to besplatno. Ili, da daju korisne dijete pa i tablete za mršavljenje.
Mnogo sam srećan. I tokom leta, dok odmaram na bazenima, čitaću upravo ovaj portal.
Da privučem dobru energiju i sačekam jesen koja, osećam, mora biti revolucionarna i prelomna u mom životu.
Rekao mi je astrolog. Lični. Imam dobar položaj Urana u ovnu.

Stoga, lepše je na bazenima provesti ovo dugo tropsko leto, nego kukati kako nema rešenja za vrućinu. Tako nam je kako nam je. Treba samo naći svoj način i mesto za lepo i dobro rashlađivanje.