savršeni život

Lagana letnja literatura
Moj ne tako savršeni život
Sofi Kinsela

moj_ne_tako_savrseni_zivot-sofi_kinselaOvo je jedna od onih knjiga iz kojih nećete izvući nikakvu životnu pouku, neće biti pametniji, mudriji. Ali, svakako ćete imati osmeh na licu. Ovo je jedna od onih knjiga koje osvežavaju misli i donose sate prijatnosti i zabave.

Za razliku od ostalih svojih bestselera, Sofi Kinsela knjigu „Moj ne tako savršeni život“ nije začinila velikom količinom komičnih situacija (podsećamo, ona je autorka serijala o kupoholičarki). Ali se i u njoj bavila aktuelnim temama, situacijama i problemima sa kojima se u današnjem vremenu skoro svi srećemo.

Dok čitate ovu knjigu shvatate da se poistovećujete makar delimično sa akterima u njoj. Recimo, imate profil na Instagramu? Imate. Da li tamo postavljate sve, ili samo reprezentativne fotografije? One koje vašu svakodnevicu prikazuju lepšom i atraktivnijom nego što zaista jeste, ili realne na koje baš i niste ponosni?

Njena glavna junakinja je od svog Instagram profila napravila čitavu životnu priču, luksuzniju i življu od stvarne. I to ne samo da bi drugi verovali u nju, ne, i ona sama želi da prizove baš takvu realnost.

Zato i kaže da mnogi koriste razne filtere za fotografije, a da je njen filter „kako bih ja volela da to izgleda“. Zato i fotka stvari i mesta koja joj ne pripadaju, ne laže da je drugačije, samo ih kači bez komentara, a ako ljudi i pomisle da je to njen stvarni život – nije njena greška.

Pa, i ona sama, kada dođu trenuci obeshrabrenosti, može da odluta u kolorit i raskoš svog profila – na Instagramu.

Ali, ne ide joj. Ne radi ništa loše, samo su vremena i prilike takve da joj nije lako da tako mlada dosegne svoje zvezde. Život u Londonu, dobro plaćen posao, život u kojem neće morati da štedi, pravi sendviče za posao, u kojem će moći da odvoji od plate za piće sa kolegama.

I kada ostane bez mogućnosti da i takav siromašan život u velikom gradu održi, ona se vraća kod oca na selo. I čini ono što bi svako od nas mogao, umesto da očajava. Pravi sebi posao. I to radi odlično!

Naravno da su i u ovoj knjizi Kinsele mnogi detalji na granici bajkovitosti, ali u tome jeste lepota i ove i drugih njenih knjiga: lagano, maštovito, pitko. Za plažu, kraj neke vode.

Ali, ako želite, imate o čemu i da razmislite. I glavna junakinja i njena šefica kod drugih stvaraju sliku o svom životu kao znatno boljem, onom kakav i drugi priželjkuju. Manje-više to rade nesvesno, uglavnom da bi i svoju stvarnost „privukle“ ka tom idealu. A stvarnost kao i svaka, nije idealna. Posebno u vremenima kada balansiramo između porodice, prijatelja, posla, u neprekidnoj trci da budemo što više lepi i što duže mladi, da zaradimo za lagodan život i da imamo vremena da u zarađenom uživamo.

Pa se u toj trci pogubimo, trčimo po navici, a više niti vidimo cilj niti stazu po kojoj trčimo.

Nema teških misli na stranicama ove knjige, samo onih životnih. I ova Kinselina junakinja je beskrajno kreativna i maštovita, sposobna da se izmigolji iz raznih situacija.

I ono najlepše za sate opuštanja tokom odmora – zajedno sa ostalim likovima, u knjizi prolazi kroz poneke očekivane ali uglavnom sasvim neočekivane situacije, i to nas zabavlja.

Zar svaka od nas ne liči pomalo na mladu damu oko koje se sve dešava, ili njenu šeficu i najboljim godinama? Eto prilike da se, smeškajući se njima, nasmešimo i sebi.

Svi ličimo u nekim malim slatkim lažima, imamo slične dileme, sanjamo o sličnim stvarima, tako životnim, malim – ljudskim.

Ovo je knjiga koja će vas, kada stignete do poslednje stranice, nagnati da pomislite: Dobro je, nisam ja čudna (čudan), ima još mnogo meni sličnih, zapravo je ovaj naš život – čudovišno zanimljiv!

Preporučila: Željka Zebić