Naslovna / Kolumne / Antistresne ženske priče
Biti U RAVNOTEŽI – nije samo fraza
Antistresne ženske priče Biti U RAVNOTEŽI – nije samo fraza

Antistresne ženske priče
Biti U RAVNOTEŽI – nije samo fraza

Često se srećem sa ljudima koji negiraju značaj meditacije i sličnih tehnika kojima možemo negovati unutrašnji mir. Naravno, potpuno imaju pravo na to. Ali meni je u takvim razgovorima zanimljiva druga stvar. Skoro sve osobe koje se snažno protive ovim metodama, prvo su toliko krtički nastrojene da uznemire celu prostoriju, a drugo „para im na uši izlazi“ koliko su nervozni u priči koju su sam započeli, pritom ne shvatajući da samo sebe kinje.

Kad mi je do toga, rado ih podsetim da je upravo njihov stav i nervoza dokaz da meditiranje donosi mir. U toj tački se „lome koplja“ – ili pristanu da razmisle o tome ili ljutito odu ili pređu na drugu temu, kao da se ništa nije desilo.

Sve opcije su u redu, iz prostog razloga što svi mi imamo pravo i na različita mišljenja i stavove i, u krajnjoj liniji, na izbore u sopstvenom životu. No, mnogo važnije od toga je – da unutrašnja ravnoteža zaista nije samo fraza koju razvlače nova merila savremenog sveta u kome živimo, već prirodna potreba svakog čoveka.

Govorim o meditaciji jer je praktikujem godinama i učim ljude kako da rade isto, ali postoje i drugi načini da se stalno vraćamo u ravnotežu. Šta to tačno znači i zašto je važno? Evo nekoliko odgovora:

slika 1

Biti u ravnoteži znači biti u skladu sa svojom prirodom

Iako smo se rodili kao pojedinac, stalno smo okruženi drugim ljudima, drugim živim bićima, spoljnim okolnostima i situacijama. I uvek, na svakom mestu, u svako vreme će biti spoljnih okolnosti. Dakle, na to ne možemo uticati. Ne možemo promeniti druge ljude i situacije, možemo samo promeniti svoj odnos prema njima. A, ako ne možemo promeniti druge, to znači da ni drugi ne bi trebalo da mogu da promene nas same. Tako dolazimo do zaključka da je samo do nas – kako će naš život izgledati. Da bismo mi rukovodili sopstvenim životom, a ne spoljne okolnosti i ljudi nama, potrebno je da budemo stabilni.