Uživanje u slobodnom vremenu Kako izabrati hobi koji smanjuje stres

Uživanje u slobodnom vremenu
Kako izabrati hobi koji smanjuje stres

Niko nije imun na stres. Svi ga osećamo u nekom trenutku, a niko od nas ga ne voli. Stručnjaci su dokazali da je stres dobra stvar kao priprema organizma za promenu. Međutim, prevelika količina stresa može da izazove ozbiljne probleme. Jedan od lakših načina smanjenja nivoa stresa je brza promena fokusa. Umesto da ceo dan razmišljate o stresnom događaju ili situaciji, radite bilo šta drugo. Ne dozvolite da negativne misli počnu da se nižu. Opšte je poznato da jedna negativna misao prati drugu. Zaustavite ih!

Pričajte sa bilo kojim specijalistom koji se bavi stresom i od svih ćete čuti sledeće: „Da bi pobedio stres, radi ono što voliš“.
U osnovi stresa je naša reakcija na promene u okolini, u našim životima, a i u nama samima. Povezan je sa preteranim razmišljanjem (o negativnim stvarima i potencijalnim opasnostima) pa je najbolje rešenje da se fokusirate na pozitivne misli koje vam izazivaju zadovoljstvo i da radite ono u čemu uživate.
Evo nekoliko hobija koji su efikasni u borbi protiv zabrinutosti i negativnih misli:
1
1. Fotografija
Većina ljudi misli da je fotografija skup hobi koji uključuje kupovinu profesionalnih kamera, fotoaparata, ali i putovanja na ekskluzivne turističke destinacije. Međutim, fotografijom možete da se bavite i bez tog „skupog dela“ ako je doživite amaterski, kao hobi.
Koristite kameru mobilnog telefona i sve iz okruženja može da postane vaš model: prijatelji, hrana koju spremate ili svečanosti kojima prisustvujete. Suština fotografije je uhvatiti trenutak i gledati stvari iz druge perspektive, one lepše i pozitivnije.

Antistres misao