Grcka

Očaravajuće na svoj način
NEKA DRUGA GRČKA (2. deo)

Pilion – divlje, lepo, izazovno. Rajske plaže i prava ogrlica tradicionalnih živopisnih sela. Bogatstvo voda, šuma, livada, voća. Domovina kentaura, mitskog kralja Peleusa i njegovog sina, legendarnog junaka Ahila. Poluostrvo Pilion ima sve. To je Grčka kakvu malo poznajete. Nalazi se u jugoistočnom delu Tesalije, u samom središtu Grčke, između Soluna i Atine. Izgleda poput kuke, jer ga sa istoka zapljuskuju talasi Egejskog mora, a sa zapada vode zaliva Pagasitikos. Kao i svaki kraj ove zemlje, bogat je istorijom i mitologijom. Sa planine koja se takođe zove Pilion pruža se neopisiv pogled na luku Volos, pogotovo noću i u suton, kada se iz neke od taverni na vrhu brda začuju zvuci buzukija. Mesto je savršeno za sve koji vole aktivan odmor, pa nakon napornog planinarenja reše da se opuste u toplom moru pored predivnih plaža. Zaista, ne zna se šta je izazovnije – da li čari divlje i netaknute prirode koje povremeno narušavaju zabačena sela, planinarske staze ili kanjoni u visokim brdima, ili plaže kao iz bajke. Mediteran u malom, divljina i lepota u jednom, kažu meštani.

Metoni – mitska stena iz Homerovih epova. Mitski Peloponez je turistima manje zanimljiv od ostrva Egejskog ili Jonskog mora, iako se ne zna šta je lepše u tom delu Grčke – Lakonija, odnosno nekadašnja Sparta, čudesni Nafplio sa svojim bugenvilijama, Korintski kanal, grad Patra ili pak rajska Arkadija. Tu je i mesto Metoni u Mesiniji, koje se udobno razbaškarilo na poluostrvu poluostrva. Pominje se još u Homerovo doba i nema sumnje da je tokom cele svoje istorije bio privlačan mnogim narodima, posebno njihovim stratezima. Poznato je po venecijanskoj tvrđavi koja izgleda kao veliki brod što ulazi u more, a nastavlja se osmougaonom tvrđavicom Burci izgrađenom na stenama do kojih vodi uska kamena staza. Ovo zdanje, omiljeno među fotografima, nekada je služilo kao mesto za stražu koja je čuvala luku, a bilo je i svetionik, zatvor i sklonište za lokalno stanovništvo pred raznim vojskama koje su tuda prolazile. Lokalno stanovništvo kaže da se tokom zime, kada oko utvrđenja zavijaju vetrovi, mogu čuti krici zatvorenika.


Monemvazija – mistični Gibraltar istoka. Utvrđeni gradić Monemvazija nalazi se u Lakoniji na krajnjem jugu Peloponeza. Na njega se nadovezuje ogromna stena koja viri iz vode. Ali, ta stena čije ime znači samo jedan ulaz zapravo je vrlo živa, jer vrvi od posetilaca koji se penju do vrha gde se nalaze ostaci vizantijskog grada Mistre, ali i od životinjskog sveta, kao što su retke vrste mediteranskih ptica. Ostrvo je od ostatka Peloponeza odvojio razorni zemljotres tokom 4. veka pre nove ere. U starom gradu se danas i primećuju tragovi antičkog sveta, a procvat je doživeo u srednjem veku koji mu je ostavio utvrđenja sa malim kamenim ulicama i veselom atmosferom. Plaže su uređene i šljunkovite, sa pogledom na Egejsko more i ostrva u daljini, a pored njih su divni restorani, prodavnice i agencije koje organizuju izlete do još nekih poznatih krajeva Peloponeza, kao što su Olimpija na drugoj strani poluostrva, Argolidi, Epidavros, Korint. Poslednjih godina Monemvazija važi za mondensko mesto, ali smeštaj je ovde mnogo povoljniji nego na primer na Kikladama.

Plaža Balos – raj na zemlji. Severozapadno od Hanije na Kritu nalazi se još jedna grčka plaža koja je uvrštena među najlepše na svetu. Ali, ovog puta nije reč o Elafoniziju. Balos je, tvrde mnogi posetioci, neuporedivo lepši, i to na neki grub i divlji način, a ne pati ni od prevelike gužve s obzirom na to da do njega nije baš jednostavno stići. Zbog finog belog peska i beskrajnog mora tirkizne boje podseća na predele Kariba, a dvorac na obližnjem ostrvu Gramvusa doprinosi mistici celog mesta. Balos inače čine dva ostrvca, Agria i Imeri. Međutim, put do nje je prilično nepristupačan, a staze nisu asfaltirane kako bi se očuvale priroda i autentičnost terena. Ako vam se ne dopada ideja da se do plaže vozite kolima na plus 40 u hladu, možete i da se popnete na magarca – to je ovde velika turistička atrakcija. No, do Balosa ćete najbrže stići brodom, koji obećava uživanje u pogledu na plavo more i peščano beli pejzaž, uokviren ostrvcima i planinama.
Pročitajte još: https://antistresvodic.rs/ocaravajuce-na-svoj-nacin-neka-druga-grcka/

Tekst: Snežana Ilić