Naslovna / Otvoreni um / Bez granica / Najčešća tumačenja
Zašto je broj 108 magičan?
Najčešća tumačenja Zašto je broj 108 magičan?

Najčešća tumačenja
Zašto je broj 108 magičan?

Šta simbolizuje broj 108? To je pitala jedna žena našu učiteljicu joge pre časa. Par dana kasnije, saznala sam da su i kod nas sve traženije brojanice, upravo sa 108 perli. Eto razloga da se upitam: šta se krije iza tog trocifrenog broja?

Broj 108 je višestruko simboličan, značajan u mnogim religijama, između ostalog, ali i u astrologiji. Evo nekoliko najčešćih tumačenja.

Broj 108 je zaslužan za stvaranje misterioznosti, oduvek se smatrao posebnim u duhovnosti u Indiji. Brojanica, odnosno „japa mala“ zato ima 108 perli. Dakle, onaj ko ih koristi, pri molitvama, ponavljanju mantri ili afirmacija, „nizanjem“ perli to čini u nizu – 108 puta.

Broj 108 u sebi nosi božansku prirodu kod mnogih naroda. Da li ste znali da do nekih budističkih hramova treba da napravite tačno 108 koraka? Da Hindu božanstva obično imaju 108 imena? Da se veruje da nas broj 108 vodi do viših istina?

U vreme prolećne ravnodnevnice, oni koji praktikuju jogu mogu dobiti preporuku da na taj dan urade upravo 108 puta „pozdrav Suncu“. 108 puta! Ne znam koliko vas, a da volite i radite jogu, može sebe da zamisli kako to izvodi u nizu toliko puta.

pozdrav Suncu

U vreme prolećne ravnodnevnice, oni koji praktikuju jogu mogu dobiti preporuku da na taj dan urade upravo 108 puta „pozdrav Suncu“

U vedskoj kulturi 108 je broj celine postojanja, i ima ritualan značaj.

Broj 108 se povezuje i sa čakrama: srčana čakra (Anahata), koju smatraju osloncem, tačkom u kojoj se sreću fizičko i duhovno telo, prema nekim saznanjima ima 108 energetskih linija koje je formiraju. Jedna od njih vodi do sedme, krunske čakre, i smatra se da je ta energetska linija put samospoznaje.

U stanju dubokog mira tokom meditacije, možete očekivati prosvetljenje ako ste toliko mirni da u jednom danu imate samo 108 udisaja.