Naslovna / Otvoreni um / Bez granica / Najčešća tumačenja
Zašto je broj 108 magičan?
Najčešća tumačenja Zašto je broj 108 magičan?

Najčešća tumačenja
Zašto je broj 108 magičan?

U indijskoj astrologiji, postoji 9 planeta i 12 kuća, kada ih pomnožimo, dobijemo 108. Svaka od planeta u svakoj od kuća može uticati na 108 načina na onoga čiji je horoskop. Ili  postoji 27 nakšatri, tj. sazvežđa u 4 pravca kretanja, kad se pomnoži… I zamislite, prečnik Sunca je 108 puta veći od prečnika Zemlje. A zatim, Sunce i Zemlja su udaljeni 108 puta više od prečnika Sunca u odnosu na Mesec, i dalje, Mesec i Zemlja su na udaljenosti 108 puta većoj od prečnika Meseca. To je taj magični broj – 108.

Pronašli smo podatak da je prvi let u kosmos Jurija Gagarina, 12.4.1961. godine, trajao – 108 minuta! I dalje: 108 je poteza u mnogim Tai Chi pokretima, u kineskim borilačkim veštinama toliko je tačaka pritiska, a u indijskoj tradiciji postoji 108 formi plesa.

Broj je deljiv brojevima 9 i 12, koji su za mnoge od duhovnog značaja (kao i broj 3).

brojanica

Svaka perla u „japa mali“ je za jednu zabludu i jedno neznanje koje treba da prevaziđemo

I da se vratimo na brojanice: svaka perla je kao jedna želja koju dok smo na zemlji treba da prevaziđemo. Svaka za jednu zabludu i jedno neznanje, koje takođe treba da prevaziđemo. Po tibetanskom budizmu, postoji 108 grehova koje treba da savladamo da bismo doživeli prosvetljenje.  Postoji verovanje da kada u molitvi, meditaciji, trenucima mira i rada na sebi koristimo male, odnosno brojanice sa 108 perli, mi ponavljanjem mantri eliminišemo jednu po jednu, hajde da ih nazovemo „preprekama“.

O broju 108 postoje brojni tekstovi i verovanja, podaci koji nas iznenade, poneki teško razumljivi, oni koji su našem načinu poimanja strani ali i oni koje možemo prihvatiti.

A vi, ako želite, pokušajte da brojanice sa 108 perli koristite u mantranju, meditaciji, ponavljanju afirmacija. A možete ih nositi oko vrata ili ruke kao baš lep nakit.

Tekst: Željka Zebić