Jelena Stefanović Suze peku samo prvi put

Jelena Stefanović
Suze peku samo prvi put

Autobiografsku knjigu “Suze peku samo prvi put” Jelena Stefanović, ćerka proslavljenog pevača, jednog od čuvenih “zlatnih dečaka jugoslovenske pop muzike”, Bobe Stefanovića, počela je da piše kao neku vrstu terapije, kao dnevnik kome je mogla da poveri sva svoja izneverena očekivanja i snove. Na stranice tog dnevnika izlila je sve ono što nam je teško da kažemo drugim ljudima, a što samo “papir trpi”, iako Jelena važi za osobu britkog jezika i iskrenog izražavanja.

– U svakom slučaju pisanje jeste neka vrsta terapije, isceljuje na dubinskim nivoima – kaže Jelena. – Sve je počelo da se menja kada su reči počele da se nižu na papiru, dešavale su mi se zaista neverovatne situacije. Na primer, kad sam pisala prvu verziju, bilo je tu puno gneva, ali sam u nekom trenutku prestala da pišem i kad sam se ponovo vratila knjizi, i sama sam se zaprepastila jer ja to više nisam doživljavala na isti način, moja perspektiva se promenila. I onda dolazimo do toga da je sve u stvari onako kako to mi doživljavamo, i kad promenimo tačku gledišta, onda se i naš život menja. To je lepota postojanja.

Paralelno sa mojim pisanjem, počele su da se menjaju i neke stvari u realnom životu –  bili su to neverovatni sinhroniciteti. Imala sam utisak da, dok se kreira taj rukopis, dok ga ja pišem, paralelno se kreira i moj život na drugačiji način. Neke stvari su se jednostavno izlečile.

Tek sa više od dvadeset godina, kao zrela žena koja je već bila na putu da ima svoju porodicu, počela sam da živim svakodnevnicu sa rođenim ocem. Bilo mi je drago, čudno, neobično, tužno i smešno – sve u isto vreme. Ali, pre svega toplo oko srca. Za takve stvari nikad nije kasno.” (deo iz knjige)

Slika 1

Dve životne priče, ćerkina i očeva, prepliću se u knjizi do poslednje strane. I ljubav, i očaj, i bes, i sva ostala osećanja koja su se menjala i preuzimala primat jedna nad drugima tokom godina  i godina (o samoj knjizi nešto više u nekom od narednih tekstova).