Naslovna / Otvoreni um / Zašto meditirati
3 razloga zašto treba početi što pre
Zašto meditirati 3 razloga zašto treba početi što pre

Zašto meditirati
3 razloga zašto treba početi što pre

Mir je prirodno stanje duše. Iako su mnogi u potrazi za njim zalutali tražeći ga u spoljnom svetu, stvarni mir nikada ne možemo pronaći izvan nas. To što mnogi nazivaju mir je zapravo samo zatišje pred buru u oluji života

Što više tražimo mir spolja, to ćemo ga manje imati.
Naše uživanje počinje jednostavnom sposobnošću da se opustimo.
Meditacija je slušanje, povratak u središte nas samih i omogućava nam da osetimo taj tako željeni mir. Meditacijom možemo nazvati i aktivnost koja budi nadsvest a ona počinje kada umirimo um i emocije.
Za religiozne osobe meditacija je način da se u tišini osluškuje Božji glas i da vremenom spoznaju i ispolje božansku prirodu. Ona je naličje molitve, njen prirodni nastavak, vreme koje odvajamo da bismo pokušali da čujemo odgovor na našu molitvu. U molitvi se vernik obraća Bogu, a u meditaciji sluša šta mu Bog odgovara.
Za nereligiozne osobe meditacija je način da se umiri um i da se na trenutak udalji od svakodnevnih problema i briga.
Ovo su tri razloga zbog kojih je važno da počnete što pre da meditirate:

1. Nivo mira, sreće i zadovoljstva se povećava

Istraživanja pokazuju da se nivo zadovoljstva i raspoloženja podiže posle par meseci desetominutne meditacije. Znači, da bi se ostvarila promena, nisu potrebni sati, već je dovoljno meditirati desetak minuta dnevno i osećati se mnogo bolje.

2. Doprinosi uspehu na svakom polju

Meditacijom se razvija koncentracija a povećanjem koncentracije ne samo da ste u stanju da brže i efikasnije rešavate probleme, već vas problemi i zaobilaze . Mentalno jaka osoba ima moć da jednostavno rasprši probleme pre nego što se oni dogode. Osoba čiji je um koncentrisan mnogo lakše dobija inspiraciju kako za proces razmišljanja, tako i za sve ostalo što joj je potrebno – posao, sport, porodica, itd.
Takođe, meditacija vam omogućava da se bolje osećate u svojoj koži, da imate više vere u sebe, što svakako doprinosi da postižete bolje rezultate kako kod suprotnog pola tako i u sportu, i u poslu kojim se bavite.

3. Smanjuje nivo stresa, utiče na imuni sistem i poboljšava zdravlje

Američki nacionalni zdravstveni institut napravio je veliku listu specifičnih zdravstvenih dobrobiti koje su posledica redovnog praktikovanja meditacije. Ovo su samo neke od dobrobiti koje donosi ova drevna aktivnost: smanjena uznemirenost, smanjena bol, ublažavanje simptoma depresije, smanjenje stresa, prevladavanje nesanice, smanjenje simptoma hroničnih bolesti kao što su srčana bolest, rak, HIV i druge, snižavanje krvnog pritiska, usporavanje srčanog ritma, smanjenje slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje tkiva, smanjenje nivoa holesterola, poboljšani dotok kiseonika u pluća.

Ukoliko želite da usvajate ovu, mogu slobodno da kažem, najbolju moguću naviku, dođite u Integra Life Club utorkom ili četvrtkom od 10 h do 11 h gde vas čekam na časovima meditacije. Cena jednog časa je 600 dinara. Svoje prisustvo najavite na telefon 011/3286016.

Tekst: Dragana Bačanek, life coach