Naslovna / Kolumne / Ivana Gavrilović Stanković / Kolumna Ivane Gavrilović Stanković
Kako da prošlost radi za vas
Kolumna Ivane Gavrilović Stanković Kako da prošlost radi za vas

Kolumna Ivane Gavrilović Stanković
Kako da prošlost radi za vas

Miris pečenog kestenja sa prvim jesenjim danima uvek me podseti na moj rodni grad, radost i bezbrižnost. Kad god prođem ulicama gde se ovaj meni dragi miris širi, iznova  doživim snažan osećaj spokoja koji me celu obuzme. Uvek sam se pitala kako je moguće da me tako nešto, naizgled sasvim obično, svaki put uvede u posebno emocionalno stanje. Sa NLP-om sam otkrila da je tosidro

Ako biste se i vi na trenutak vratili u prošlost i izdvojili jedan događaj za koji vas vezuju smirenost, sreća ili zadovoljstvo, primetili biste da bi se oživljavanjem upečatljivih slika, zvukova i osećaja vaše raspoloženje i te kako poboljšalo. Iako je sve ono što smo proživeli iza nas, naš um je toliko moćan da sve prizore, glasove, pokrete, može ponovo da prizove i smesti nas u pozitivno stanje kad god nam je to potrebno. Zapravo,  mi sopstvenim snagama možemo upravljati svojim stanjima, pristupiti željenim resursima i doživljavati sadašnjost onako kako želimo.To nam pruža sa jedne strane odgovornost, a sa druge – slobodu, zar ne?

Umesto da se bavimo greškama koje smo nekada napravili, ljudima koji su nas povredili, stvarima koje je trebalo drugačije izvesti, možemo mudro da biramo i fokus stavimo na ono što nas ispunjava dobrom energijom i pozitivnim emocijama bez obzira na vreme i okolnosti. Tako nam „sidrenje“ može biti veoma korisno kada su nam važni duhovitost, veselost ili samopouzdanje za određene privatne i poslovne prilike. Možemo prizvati šta god poželimo, pod uslovom da smo sve to već iskusili.

Prisetite se situacije u kojoj ste doživeli neko prijatno iskustvo, momenat kada ste bili potpuno opušteni – prvi poljubac, dobijanje diplome ili rođenje deteta. Ili pak neki drugačiji kontekst od ovoga, nešto samo vaše. I dok razmišljate o tome, vratite se mislima u to vreme i „uđite“ u taj ambijent i ponovo posmatrajte šta ste tamo videli, oslušnite šta ste tada čuli i osetite šta ste doživeli. Zatim odaberite podražaj koji će biti sidro za izazivanje željenog stanja – opuštenosti. Podražaj mora biti jasan, jedinstven, specifičan i za vas uvek dostupan. To može biti neka slika, boja, predmet, prostor, dodir, reč, šta god je vama najzgodnije. Dopustite da vas taj intenzivan osećaj preplavi, a pred sam vrhunac preporuka je da spojite palac i kažiprst jer se na taj način stvara jaka veza osećaj-osećaj ili emocija. Vi možete odabrati i neki gest, scenu, reč. Kad osećaj počne da jenjava, otpustite sidro i vratite se u realnost. Potom prekinite stanje i usmerite misli ka nečemu drugome – poslušajte pesmu ili pročitajte naslove u novinama. Opet izvedite pokret prstima ili za šta ste se već odlučili i osetite vraćeno iskustvo. Zatim napravite pauzu, a onda još jednom oslobodite sidro.

Naposletku, vremenom će biti dovoljno samo da pomislite na njega i odmah ćete osetiti željeno stanje. Zato, kada god vam nedostaju motivacija, fokusiranost ili veselost, idite pravo u prošlost – i  uzmite najbolje iz nje. Potrebno je samo da zapucketate prstima i da aktivirate svoje sidro. Nakon toga i pored nemirnog mora, vi ćete biti sigurni u sebe i samouvereno ploviti sa kormilom u rukama. Kad vas sledeći put iznervira šef ili naljuti ponašanje vašeg partnera, sa saznanjem da vi upravljate sobom, zakoračićete u nešto poznato, lepo i nadasve dragoceno što će vas usmeravati dok budete koristili svoje veštine, ostvarivali ciljeve, menjali ograničavajuća uverenja i kreirali viziju.

Ivana Gavrilović Stanković
NLP trener