Naslovna / Putovanja / Lukovska Banja
OPORAVAK TELA I DUŠE
Lukovska BanjaOPORAVAK TELA I DUŠE

Lukovska Banja
OPORAVAK TELA I DUŠE

Na jugu Srbije nalazi se Lukovska Banja, smeštena na istočnim padinama Kopaonika. Ovo je banja na najvišoj nadmorskoj visini u našoj zemlji, ali s obzirom na to da je okružena visovima, ima prijatnu umerenu klimu

Lukovsku Banju karakteriše obilje izvora mineralnih voda, netaknuta priroda šumovitog Kopaonika i kristalno čist vazduh, pa svako ko tamo ode, makar na produženi vikend doživi oporavak i odmor, kako tela, tako i duše. Velens centar u hotelu Kopaonik sagrađen je početkom prošle godine a pre nekoliko meseci je počeo da radi i otvoreni bazen kod hotela Kopaonik (u kojem možete da se kupate i kada je napolju minus).
Velnes centar Lukovske Banje predstavlja ekskluzivni kompleks u kojem se na prirodan način postiže podizanje opšteg stanja zdravlja duha i tela. Sva blagotvorna svojstva vode, pare i toplote su u službi uživanja, opuštanja i oslobađanja od svakodnevnog stresa.

Lukovska Banja 1

Napolju minus, a unutra preko trideset stepeni

Slana soba (Haloterapija) – zasniva se na doziranom boravku u prostoru izgrađenom od kamene soli, koji ima lekovitu mikroklimu prirodnih slanih pećina.
Tepidarijum – je prostor sa klupama zagrejanim od 37°C do 39°C, približno temperaturi tela. Tako se postiže da telo odaje onoliko toplote koliko i primi. Ležeći na njima opuštaju se mišići kao i nervni sistem.
Tropske kiše – ili tuširanje je usmereni mlaz vode na određeni segment tela pod određenim pritiskom. Pozitivno deluje na glavobolje i migrene, napetosti u ramenima i vratu, blagu depresiju i vrtoglavicu.
Lukovska Banja 2

Kad voda preuzme ulogu “masera” – maksimalni učinak u opuštanju

Parno kupatilo – ili hamam je tretman u vrućem zatvorenom prostoru parom koja podstiče znojenje i oslobađa telesne toksine.
Sauna – stimuliše prirodne procese zaceljivanja u organizmu i smanjuje bolove u zglobovima i mišićima.
Đakuzi kada – hidromasaža je najkorisnij vid masaže, jer voda preuzima ulogu „masera“, kombinujući toplotu i pritisak. Pritisak kojim mlazevi vode tretiraju određene delove tela su usklađeni tako da pruže maksimalan učinak u opuštanju.

Tekst: Marija Jakob,
glavni urednik Porodičnih naslova
(Lisa, Moj stan, Moja lepa bašta, Mama, Najbolji domaći recepti, Burda, specijalna izdanja)