Naslovna / Čuvari zdravlja / Sve tajne ljutih papričica
ZA UŽIVANJE, ALI I KAO NEVEROVATAN LEK
Sve tajne ljutih papričicaZA UŽIVANJE, ALI I KAO NEVEROVATAN LEK

Sve tajne ljutih papričica
ZA UŽIVANJE, ALI I KAO NEVEROVATAN LEK

Ljute papričice se sve više preporučuju ne samo kao ukusna namirnica, već i kao lek. One utiču na poboljšanje našeg raspoloženja, ali su korisne i kao preventiva kod srčanih bolesti

Mnoga istraživanja su već potvrdila da ljute papričice i generalno ljuta hrana može da bude korisna u snižavanju krvnog pritiska, smanjenju holesterola, bolova kod artritisa i mnogih drugih bolesti. Nove studije su pokazale i to da su ljute papričice korisne i kao prevencija srčanih oboljenja.

Zašto su sve dobre ljute papričice?
Poboljšavaju raspoloženje. Pošto podstiče lučenje hormona sreće, posle “grickanja” ove ljute namirnice, ljudi se osećaju bolje pa je zato važna i u borbi protiv depresije. Mnoge žene kažu da su zavolele ljute papričice posle 35-40. rođendana, jer im se čini da im one daju energiju.
Korisne u dijetama za mršavljenje. Ljute paprike mogu da umanje apetit pa se koriste u dijetama za mršavljenje. One razvijaju i toplotu u organizmu, što dovodi do topljenja masnih naslaga. Pripisuje im se i sposobnost regulisanja nivoa šećera u krvi posle jela.
Sprečavaju razvijanje čak pet vrsta bakterija, jer su pune vitamina C. Pomažu da prodišete ukoliko ste prehlađeni, a ponekad se koriste kao homeopatski lek za infekcije uva.
Smanjuju nivo holesterola. Dobre su za kardiovaskularni sistem, smanjuju nivo holesterola i triglicerida i sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. U narodima koji dosta koriste čili zabeležen je znatno manji broj bolesti srca, moždanih udara i tromboze.
Preveniraju rak prostate. Ljutinu paprikama daje kapsaicin, sastojak kojeg u pojedinim sortama (pre svih sorte habanero, jalapeno i čili) ima toliko da dovodi do samouništenja ćelija raka prostate. Za prevenciju raka prostate preporučuje se konumiranje 400 mg kapsaicina tri puta nedeljno, uz konsultacije sa lekarom. Ljute paprike sadrže i antioksidanse koji mogu da neutralizuju slobodne radikale, štetne za organizam.
Smanjuju bol. Najnovija istraživanja potvrđuju da mogu da umanje bol izazvan artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.
Sprečavaju stvaranje čira na želucu. Ranije se verovalo da stvaraju čir na želucu, međutim potvrđeno je sasvim suprotno – sprečavaju da on nastane zato što “ubijaju” štetne bakterije i stimulišu stvaranje zaštitnih želudačnih sokova.

ljute papričice 1

Dve potpuno iste na izgled, mogu da imaju sasvim različitu ljutinu

Kada je potreban oprez?
Ako ih koristite više nego što se preporučuje, ljute papričice mogu da povećaju izlučivanje želudačne kiseline, mogu da naprave probleme sa crevima i nisu dobre u kombinaciji sa lekovima za razređivanje krvi.
U većim količinama kapsaicin peče usne, jezik i grlo, i pojačava suzenje očiju. Jedan prijatelj je tokom odmora u Tunisu, misleći da je namaz naziva Harisa isto što i naš ajvar, naneo uobičajenu količinu na parče hleba, zagrizao i – jedva prodisao posle par minuta borbe za vazduh. Drugi je uživao u ljutim paprikama netipičnim za naše krajeve, ali je par sati kasnije završio, zbog bolova u stomaku, kod lekara.
I nemojte biti sigurni da možete da prepoznate pariku, jer ljutina zavisi od vrste ali se i dve naizgled iste mogu znatno razlikovati. Kod mlevenih je najlakše, stručnjaci kažu da je dovoljno da unesete 1-2 kafene kašike ljute paprike dnevno da biste dobili maksimalnu korist od njih.
A možete ih i sami gajiti, čak i ako nemate baštu, na terasi u saksiji. Pored toga što se lako održavaju, beru i stalno rađaju, prelepo izgledaju i mogu biti i zanimljiv ukras.

Tekst: Željka Zebić