Ljute papričice se sve više preporučuju ne samo kao ukusna namirnica, već i kao lek. One utiču na poboljšanje našeg raspoloženja, ali su korisne i kao preventiva kod srčanih bolesti
Mnoga istraživanja su već potvrdila da ljute papričice i generalno ljuta hrana može da bude korisna u snižavanju krvnog pritiska, smanjenju holesterola, bolova kod artritisa i mnogih drugih bolesti. Nove studije su pokazale i to da su ljute papričice korisne i kao prevencija srčanih oboljenja.
Zašto su sve dobre ljute papričice?
Poboljšavaju raspoloženje. Pošto podstiče lučenje hormona sreće, posle “grickanja” ove ljute namirnice, ljudi se osećaju bolje pa je zato važna i u borbi protiv depresije. Mnoge žene kažu da su zavolele ljute papričice posle 35-40. rođendana, jer im se čini da im one daju energiju.
Korisne u dijetama za mršavljenje. Ljute paprike mogu da umanje apetit pa se koriste u dijetama za mršavljenje. One razvijaju i toplotu u organizmu, što dovodi do topljenja masnih naslaga. Pripisuje im se i sposobnost regulisanja nivoa šećera u krvi posle jela.
Sprečavaju razvijanje čak pet vrsta bakterija, jer su pune vitamina C. Pomažu da prodišete ukoliko ste prehlađeni, a ponekad se koriste kao homeopatski lek za infekcije uva.
Smanjuju nivo holesterola. Dobre su za kardiovaskularni sistem, smanjuju nivo holesterola i triglicerida i sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. U narodima koji dosta koriste čili zabeležen je znatno manji broj bolesti srca, moždanih udara i tromboze.
Preveniraju rak prostate. Ljutinu paprikama daje kapsaicin, sastojak kojeg u pojedinim sortama (pre svih sorte habanero, jalapeno i čili) ima toliko da dovodi do samouništenja ćelija raka prostate. Za prevenciju raka prostate preporučuje se konumiranje 400 mg kapsaicina tri puta nedeljno, uz konsultacije sa lekarom. Ljute paprike sadrže i antioksidanse koji mogu da neutralizuju slobodne radikale, štetne za organizam.
Smanjuju bol. Najnovija istraživanja potvrđuju da mogu da umanje bol izazvan artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.
Sprečavaju stvaranje čira na želucu. Ranije se verovalo da stvaraju čir na želucu, međutim potvrđeno je sasvim suprotno – sprečavaju da on nastane zato što “ubijaju” štetne bakterije i stimulišu stvaranje zaštitnih želudačnih sokova.
Ako ih koristite više nego što se preporučuje, ljute papričice mogu da povećaju izlučivanje želudačne kiseline, mogu da naprave probleme sa crevima i nisu dobre u kombinaciji sa lekovima za razređivanje krvi.
U većim količinama kapsaicin peče usne, jezik i grlo, i pojačava suzenje očiju. Jedan prijatelj je tokom odmora u Tunisu, misleći da je namaz naziva Harisa isto što i naš ajvar, naneo uobičajenu količinu na parče hleba, zagrizao i – jedva prodisao posle par minuta borbe za vazduh. Drugi je uživao u ljutim paprikama netipičnim za naše krajeve, ali je par sati kasnije završio, zbog bolova u stomaku, kod lekara.
I nemojte biti sigurni da možete da prepoznate pariku, jer ljutina zavisi od vrste ali se i dve naizgled iste mogu znatno razlikovati. Kod mlevenih je najlakše, stručnjaci kažu da je dovoljno da unesete 1-2 kafene kašike ljute paprike dnevno da biste dobili maksimalnu korist od njih.
A možete ih i sami gajiti, čak i ako nemate baštu, na terasi u saksiji. Pored toga što se lako održavaju, beru i stalno rađaju, prelepo izgledaju i mogu biti i zanimljiv ukras.