Naslovna / Bonus za dušu / Živeti u skladu sa sobom i svojim snovima
NINA OD ARABIJE
Marina Bulatović Barny
Živeti u skladu sa sobom i svojim snovima NINA OD ARABIJE Marina Bulatović Barny

Živeti u skladu sa sobom i svojim snovima
NINA OD ARABIJE
Marina Bulatović Barny

NinaVreme je za uživanje u knjigama koje opuštaju, motivišu, zabavljaju. Onima koje tople dane leta čine još lepšim. Jedna od njih je roman „Nina od Arabije“ Marine Bulatović Barny.

Knjiga koju dok čitate, imate utisak da slušate dragu prijateljicu kako vam, lagano, s osmehom na licu i sjajem u očima, priča o svom životu. Ne žali se i ne hvali, već svojim pripovedanjem motiviše i pokreće.

Zašto je ovo antistresna preporuka?

Ovo je priča o životu jedne Nine, rođene u Beogradu, žene koja ne samo da je oduvek želela da živi u Njujorku, ne, ona je to znala. Verovala je u tu svoju dugi niz godina zamišljenu istinu.
I njeni snovi postali su stvarnost.

Ali, putevi kojima koračamo ka sebi i u zagrljaj našim snovima nisu uvek onakvi kakve očekujemo. Ninu su prvo odveli u Saudijsku Arabiju. Naime, kada se udala, njen suprug je tamo radio.

A ona? Ona je stavila tačku na bogat život u rodnom gradu. Posao koji je bio sve samo ne rutinski, prepun izazova, neočekivanih situacija. Posao novinara i PR-a, glavnog za odnose s medijima i javnošću za mnoge značajne kompanije i klijente.
I ne samo posao. Sve navike i aktivnosti jedne razigrane, energične Beograđanke.

No, Nina nije odustala od svoje suštine. I tako nas uvodi u novo poglavlje svog života, jednako razigrano kao i prethodno. Upoznaje sa običajima i zakonitostima u Saudijskoj Arabiji, zemlji nama čudnih pravila.
Nina ne pada, ne odustaje. Dok se prilagođava i životu u dvoje, njegovim navikama i činjenici da ne može da radi ono što je radila do tada, ona se kao dete upoznaje sa novim okruženjem.
Nije sklona da miruje, i polako pravi sebi prostor da radi ono što voli, pa i da piše. I to – baš ovu knjigu! I priča o Njujorku, ali ne o tome da bi volela tamo da živi, ona zna da će se to dogoditi. I strpljivo čeka da je univerzum odvede do cilja.
Rečenice zrače pozitivnošću, dobrodušnošću, emocijama kao kod deteta. Jer, život je lep. Sve što se desi, ima neki smisao. I sve je dobro. Život je igra. Sve što ne možemo nije razlog da kukamo i stanemo. Sve što nije bilo, verovatno nije ni trebalo da bude.

„Nina od Arabije“ je više od knjige. To je druženje sa devojčicom na beogradskim ulicama, tako tipično i prelepo, tako blisko svima nama koji pamtimo godine kada smo bili sigurni, kada se nije znalo za stres i nervozu, godine u kojima se živelo i disalo punim plućima.

Nina je tako živela i kasnije. Ne u materijalnom, već mentalnom izobilju. A u tome i jeste lepota življenja. Ono prvo bogatstvo je lepo, ali bez ovog drugog nema smisao.
Kao ni bez slobode, ne samo fizičke, već slobode uma, osećanja, misli. Tako Nina sebe kao slobodnu vidi – sa viklerima u kosi kako šeta ulicama. To je prava sloboda. Da si svoj, autentičan, da imaš svoja sitna zadovoljstva u kojima te niko ne sputava.
Ninina razmišljanja i paralele su vrlo inspirativne. Dok poredi razne svetove, živote žena ovde i tamo, recimo, vodi i sebe i nas do iste tačke, spoznaje da nam je suština identična. Imamo slične ili iste probleme, ali im je manifestacija drugačija. Ko ima veću slobodu, žene koje moraju da nose abaje ili mi? Da li su muškarci sa više žena srećnici ili imaju i veće muke od naših, limitiranih na brak sa samo jednom ženom? I ne samo o tome.
Ono što ne možemo, nije problem već izazov. Sve je lako onoliko koliko ga takvim prihvatimo. Neuspeh nije razlog za kukanje, već motiv za dalje. Loše iskustvo ne treba preplakati, već shvatiti kao lekciju.
I tako razmišljamo o pravim i lažnim pravima i slobodama, snovima i uspesima, preprekama i ograničenjima.
Ovo poslednje Nina ne prihvata. I tu svoju energiju prenosi na nas. Obasipa nas svojom lepršavošću, bojama koje sama stvara, svojom lakoćom postojanja uvek i svuda.

Marina je svoju junakinju Ninu oslikala prema sopstvenom liku, „dala“ joj svoju profesionalnu biografiju, porodicu, život u Saudijskoj Arabiji, Njujork.
Da ne otkrivamo sve, sami se zabavite u otkrivanju granice između biografskog i zamišljenog, jer je Marina često i simpatično, kao devojčica preko lastiša, preskače i igra se sa tom tankom linijom.
A kada pročitate knjigu „Nina od Arabije“ razmislite: O čemu vi sanjate? Ali ne onako, kao da se to nikada neće desiti.
Nego kao i Marina i Nina – beskrajno sigurni u sebe i svoju srećnu zvezdu. I radite na tome, neprekidno. A kako, e to pročitajte u ovoj knjizi. Nećete pogrešiti.

Preporučila: Željka Zebić