aromaterapija_sterilitet

Opustite se uz aromatične biljke
MOŽDA JE MALO POTREBNO DA DOBIJETE BEBU

Stres je danas, prema mišljenju stručnjaka, jedan od najčešćih uzročnika steriliteta. Alternativna metoda koju neki od njih predlažu kako bi se došlo do potomstva je i aromaterapija

Kako stres negativno deluje na plodnost? Jednostavno. Žene koje su stalno pod pritiskom luče prolaktin, kortizol i druge hormone koji ometaju ili čak blokiraju redovnu ovulaciju. Zbog toga, ukoliko žele da ostanu u drugom stanju treba najpre da smanje svoj tempo života i počnu da primenjuju tehnike koje će ih opustiti. Jedna od veoma prijatnih a korisnih je i aromaterapija.

Prvi korak. Za početak, nije potrebno da radite ništa specijalno. Na pragu smo lepog vremana, ali i u toku hladnijih meseci redovna šetnja će vas opustiti i napuniti vaše baterije.
Zatim – napravite sebi aromatičnu kupku. Možete da koristite etarska ulja jer će vas ona umiriti i vratiti u ravnotežu vaš um i telo. Napravite ulje za masažu i pustite da vas partner izmasira – uživaćete oboje. I dodir je lekovit jer se tada luči hormon oksitocin koji smanjuje uticaj kortizola, hormona stresa. Dodirom se jača i bliskost a organizam dovodi u stanje balansa.
Meditacija uz muziku takođe može da vas opustiti. Nakon toga popijte čaj od kamilice ili nane.

Uticaj na endokrini sistem. Uz pomoć aromaterapije možemo da utičemo i na funkcionisanje našeg endokrinog sistema. Međutim, pre toga bi trebalo uraditi ginekološki i ultrazvučni pregled, kao i hormonski status organizma. Nakon dobijenih rezultata možemo da odredimo koja ćemo ulja da koristimo.
Ukoliko je, na primer, kod žene niska koncentracija estrogena u prvoj fazi ciklusa, koriste se etarska ulja sa fitoestrogenskim dejstvom – anis, komorač i muškatna žalfija.

Ulja za ženske probleme. Uzroci steriliteta su često i neki drugi problemi u organizmu. U tom slučaju se koriste ulja koja direktno mogu da pomognu u rešavanju specifičnog problema.
Lavanda stimuliše cirkulaciju, a korisna je i kada zbog PMS-a dolazi do naglih promena raspoloženja, kao i kod hormonskih disbalansa.
Germanska kamilica je poznata po sposobnosti da reguliše upalne procese. Ulje ove biljke smiruje nerve i deluje kao antidepresiv. Takođe je odličan izbor za žene koje imaju ciste Ili miome.
Ruža povoljno utiče na redovan menstrualni ciklus, pomaže u regulaciji PMS-a i opušta matericu.
Od ovih ulja prave se mešavine eterskih ulja koje se koriste za masažu, kupke i inhalaciju. Pre upotrebe ih treba razblažiti u odgovarajućem biljnom ulju (ulje lešnika, slatkog badema, susama, jojobe…).
Kako bi se povećala prokrvljenost područja gde su smešteni jajnici i materica masira se donji deo stomaka, unutrašnja strana butina i donji deo leđa. Masažu bi trebalo primenjivati svakodnevno, sve do očekivane ovulacije.

Tekst: dr med Bojana Maksimović, aromaterapeut