Hvar

Ostrvo Hvar
SA RAZLOGOM MEĐU NAJBOLJIMA

Hvar je pre skoro dve decenije časopis Traveler proglasio jednim od deset najlepših ostrva na svetu. Možda vam u narednim redovima i fotografijama bar delimično dočaramo zašto je ovo mesto dobilo tako laskavu titulu

Hvar je omiljena destinacija turista koji žele da leto provedu okruženi prirodom i plavetnilom mora, a slavu je stekao još u srednjem veku kada je bio važna luka mletačke imperije.
Ovo ostrvo ima prijatnu mediteransku klimu, prelepe uvale i šljunkovite plaže i zaista je dobar izbor kada želite da provedete potpuno opušten, antistresan odmor, okruženi bujnom vegetacijom, maslinjacima i mirisnim poljima lavande.

Šta bi još trebalo da vidite kada već stignete na ovo bajkovito mesto?
Stari grad, najstariji grad u Evropi. Na njegovom mestu, u zaštićenom zalivu, nekada se nalazio grčki grad Faros (Pharos) a danas je omiljeno utočište brojnih nautičara.

Jelsa je srce ostrva, omiljeno turističko stecište u njegovom srednjem delu. Okružena je borovima i predivnim peščanim plažama gde se odmor pretvara u pravo hedonističko iskustvo.

Trg sv. Stjepana u gradu Hvaru najveći je u Dalmaciji. Sa jedne strane ga krasi veličanstvena katedrala a sa druge se otvara prema moru. U južnom delu trga nalazi se nekadašnji Arsenal, koji je služio kao skladište brodova, a u kojem se danas nalazi umetnička galerija. Ona vodi do starog teatra, najstarijeg (zatvorenog) u ovom delu Evrope.
Severno od trga kreće staza ka tvrđavi Španjola (Fortica) sa koje se pruža božanstven pogled na morsku pučinu.

Nikako ne treba propustiti ni bogatu gastronomsku ponudu tradicionalne ostrvske kuhinje i vrhunskih hvarskih vina. Naime, kada dođete na Hvar obavezno treba probati domaće vino u nekoj od malih konoba, masline i maslinovo ulje, a ako se na ovom mestu nađete u vreme cvetanja lavande potpuno će vam biti jasno da raj na zemlji postoji.

Pages: 1 2 3