Naslovna / Bonus za dušu / Astrologija i slične priče / Kako se horoskopski znaci bore sa stresom
ŠTA DONOSI OLAKŠANJE I USPOSTAVLJA RAVNOTEŽU
Kako se horoskopski znaci bore sa stresom ŠTA DONOSI OLAKŠANJE I USPOSTAVLJA RAVNOTEŽU

Kako se horoskopski znaci bore sa stresom
ŠTA DONOSI OLAKŠANJE I USPOSTAVLJA RAVNOTEŽU

Neki astrološki znaci se nose sa stresom bolje od drugih. Ono što vama može da pokvari raspoloženje ili izazove uznemirenost, kod drugih ne mora da ima bilo kakvog uticaja. Ako ste pod stresom, važno je da pronađete prave metode koje će pomoći da se isceli vaš um, telo i duša

O tehnikama oslobađanja od stresa možete da pronađete mnogo tekstova. Ali, ono što većina knjiga ili blogova ne uzima u obzir, jeste vaša osobenost, individualnost. Astrologija ne samo da pomaže u otkrivanju različitih aspekata onog što vas čini osobenim, što vas „obeležava“, već predlaže i sredstva za borbu protiv negativnih osobina koje mogu da pojačaju dejstvo stresa.
Keli Foks, poznati američki astrolog, preporučuje oslobađajuća sredstva od stresa za svaki znak.

Ovan
Ovnovima se često dešava da se previše opterete, naročito ako rade u okruženju za koje je karakterističan brz tempo. Ipak, poput ostalih vatrenih znakova, i Ovan dobro radi pod pritiskom. Problemi nastaju kada počne da „gura“ svoje telo izvan njegovih granica. Na kraju, on „izgori“ i konstantno je pod stresom – što ga čini razdražljivim, turobnim, mračnim i agresivnim. Bilo da je mentalno ili fizički aktivan, mora da koristi umirujuće tehnike kako bi održavao snagu i „vatru“ svog duha. Za to su pogodne fizičke aktivnosti kao što su brzo hodanje, trčanje, vežbanje i baštovanstvo. Takođe, dobar način za ublažavanje stresa kod Ovnova jeste konzumiranje hrane koja deluje smirujuće – kao što je sir, piletina, orasi, semenke bundeve i susama. Pored toga, odgovarajući unos vode pomaže mu da zdravlje održi u optimalnom stanju.

Bik
Bikovima je teško da se bore sa stresom i promenama koje on donosi, mada su pripadnici ovog znaka obično otporniji na transformacije, što je karakteristično za sve fiksne znakove (Bik, Lav, Škorpija i Vodolija). Stoga je potrebno da učine svestan napor kako bi smanjili stres i oslobodili se napetosti, ali i svoje tvrdoglavosti. Vežbe disanja predstavljaju za ovaj znak jednu od najboljih tehnika za smirenje.
Kao zemljanom znaku, Biku je prirodno da sledi određen režim u pogledu spavanja, vežbi i navika ishrane, i da se toga striktno pridržava. On to radi neusiljeno. Budući da je njegov znak povezan sa vratom i grlom, važno je da to područje utopljava, kako bi se očuvale fiziološke funkcije. Dobro je da pije čaj sa medom – da bi održao zdravlje grla, kao i da „odmara“ glas. Za Bikove je veoma važno opuštanje, naročito kada su jako umorni.

Blizanci
Najbolji način da Blizanci smanje stres jeste da se fokusiraju na fizičko zdravlje. Vazdušni znakovi imaju jak intelekt, ali njihov blistav um lako može da postane zamagljen. Najveći izazov za njih jeste da ostanu obema nogama čvrsto na zemlji.
Ključ za skretanje negativnih misli u pozitivne jeste bavljenje fizičkom aktivnošću, a za to je najbolji određen režim vežbanja. Stres može da se redukuje pomoću borilačkih veština, plesa, trčanja i fizički zahtevnih treninga. Blizanci imaju mentalnu spretnost, visprenost, ali je potrebno da razviju fizičku izdržljivost za borbu sa stresom. Treba da se klone bilo čega što može da naškodi njihovim osetljivim plućima, rukama i ramenima.

Rak
Rakovi mogu uspešno da se nose sa stresom ako rade na postizanju ravnoteže svojih emocija. Jer, stresno okruženje često uzrokuje da budu vrlo osetljivi i emocionalno neuravnoteženi. Takođe, moguće je da stres dovede do probavnih problema, što može da bude opasno za njih.
Ovaj vodeni znak vlada stomakom i grudima. Zbog toga Rakovi moraju da vode računa o ishrani – između ostalog, da ne preskaču obroke, kao i da izbegavaju unos velikih količina vode. Harmonija u organizmu se postiže poboljšanjem metabolizma, a to pre svega obezbeđuje vežbanje. Kako bi izbegli emocionalnu nestabilnost, Rakovi treba otvoreno da govore o svojim problemima, da se nekom povere o onom što ih muči. Ako je potrebno, i da potraže pomoć stručnog lica koje se bavi pitanjima duše.

Lav
Lav je znak autoriteta i vođstva, ali i teatralnosti, koja čak ide do „dramske umetnosti“. Zajedničko za sve Lavove je da su pod stresom kada stvari ne idu po planu, onako kako su oni zamislili.
Kao i kod drugih vatrenih znakova, poželjno je da konzumiraju hranu i pića koji rashlađuju, kako bi se smirila vatra u njima. Za to će dobro poslužiti krastavac, celer, zelena salata, potočarka (vrsta veoma zdrave salate), spanać. Ovaj znak vlada srcem, a kada Lav počne da gubi svoju vatru (manjak vatrenog elementa nije dobar, jer to često znači gubitak energije i živosti), to neretko utiče i na njihovo srce. U tom slučaju pomaže hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što je riba. Veoma su korisni i biljni čajevi koji deluju umirujuće, jer je potrebno da se obuzda plahovita narav Lavova. Redovno vežbanje je preko potrebno.

Devica
Pripadnici ovog znaka mogu u velikoj meri da smanje stres održavanjem zdravlja probavnog i nervnog sistema. S obzirom da je njihov vladalac planeta Merkur (koja upravlja većinom nervnih funkcija), veoma je značajna komunikacija sa prijateljima i porodicom. Devicama je potreban snažan sistem podrške kako bi uspostavile dobru kontrolu simptoma povezanih sa stresom.
Pošto imaju tendenciju da konzumiraju „teške“ namirnice, naročito one sa dosta masnoće, to može da uznemiri njihov probavni sistem. Ako je prisutna anksioznost (uznemirenost), meditacija i tehnike dubokog disanja uspešno ublažavaju stres. Redovno vežbanje pomaže da se izbegne ukočenost mišića i zglobova (ukočenost je pokazatelj stresa).

Vaga
Konzumiranje namirnica koje potpomažu jačanje moždanih funkcija ublažavaju stres kod vazdušnih znakova. Vage mogu da koriste i suplemente (dodatke ishrani) koji utiču na poboljšanje pamćenja i funkcionisanje nervnog sistema. Meditacija je takođe odličan „lek“. I razgovor sa stručnjakom pomaže Vagama da se nose sa emocionalnim problemima, budući da kod njih dobra komunikacija mnogo toga rešava.
Pošto Vaga vlada bubrezima, potrebno je da se oni dobro „ispiraju“, da se često osvežavaju sa puno vode, ali i limunadom. Kada pripadnici ovog znaka krenu na vežbanje, najbolje je da povedu i nekog prijatelja, jer će im to pomoći da ostanu fokusirani na vežbe. Za sve vazdušne znakove je, inače, važno da održavaju prijateljske veze. Nemirno, nespokojno razmišljanje može da se ublaži fizičkim aktivnostima, a posebno im prija streličarstvo, ali i pletenje.

Skorpija
Balansiranje između fizičkog i emocionalnog, ključ je smirenosti za Škorpiju. Ovaj znak obično skriva svoje osećaje. Ali, to ne samo što može da izazove emocionalnu neravnotežu, već i da dovede do intenzivne ljutnje i nekontrolisanog besa – što na kraju može da uzrokuje inerciju, bezvoljnost, čak i ozbiljne probleme – fizičke, emocionalne i mentalne.
Ako pripadnici ovog znaka imaju problema sa spavanjem, treba više da jedu grožđe, dinje i lubenice – to voće im donosi olakšanje. Od njega će takođe imati koristi zbog bolje hidriranosti tela. Važno je da izbegnu emocionalno prejedanje, kojem su skloni vodeni znakovi. Iako hrana kao uteha, kojom se trenutno zadovoljavaju emocionalne potrebe, privremeno može da pomogne u borbi protiv stresa i ljutnje, kasnije samo dovodi do fizičke i mentalne neuravnoteženosti. Ovaj poremećaj ishrane čak može da ima ozbiljne posledice po zdravlje.

Strelac
Pripadnici ovog znaka nekad jednostavno „izgaraju“ od fizičkih tegoba. Stoga moraju da održavaju svoju vatru disciplinskim merama. Joga i meditacija će im pomoći da se uspešno nose sa stresom, ali pre svega sa svojim temperamentom, koji može da bude prilično nezgodan. Smirenjem postižu duševnu harmoniju, a najbolji način za to su odgovarajuće tehnike disanja, ali i razgovor sa prijateljima.
Kada vatra počne da slabi i javi se napetost i nelagodan osećaj slabijeg zdravlja, treba unositi začine poput đumbira i cimeta. Osim toga, Strelčevima dobrobit donose vežbe koje su usmerene na bedra i bokove.

Jarac
Jarčevi su obično ambiciozni i marljivi. Iako je za njih novčani aspekt veoma važan, pa zbog posla i težnje da poboljšaju materijalni položaj neretko zapostavljaju ostale životne aspekte, neophodno je da održavaju svoj um, telo i dušu u balansu. Stoga moraju da odvoje vreme za odmor i opuštanje.
Jarčevima stres mogu da olakšaju organske namirnice. U njihovoj ishrani bi trebalo da bude zastupljeno puno zelenog lisnatog povrća, zapravo povrća uopšte. I supe su jako važne za njihovu probavu. Zemljani znakovi ponekad imaju poteškoća sa održavanjem telesne težine, a u „podešavanju“ metabolizma pomažu adekvatna ishrana i vežbe. Jarčevi mogu da redukuju stres i vežbajući jogu.

Vodolija
Ovaj znak uživa u intelektualnoj stimulaciji. Međutim, mnogi njegovi pripadnici imaju poteškoća sa emocionalnom harmonijom. Vedrinu duha mogu da postignu umirujućim aktivnostima kao što su baštovanstvo, pletenje i redovno pešačenje, šetnja.
Vodolijama odgovara joga, kao i meditacija (često su zainteresovane za takav vid postizanja duševnog balansa), a za njihovo upražnjavanje je najbolje da se pridruže nekoj grupi, s obzirom da izuzetno vole da budu okružene ljudima. Važno je da se uzdržavaju od masne i obilne hrane. Stoga obroci treba da im budu mali, a češći. To je dobar način da održe um i telo uravnoteženim.

Ribe
Pronalaženje odgovarajućeg emocionalnog „izlaza“ je ključno za Ribe da izbegnu stres. To se može postići u komunikaciji sa prijateljima ili svakodnevnom pisanju dnevnika. Za sve vodene znakove je važno da imaju osobu kojoj mogu da se poveravaju. Jer, za veoma osetljive Ribe može da bude prilično teško da se nose sa negativnostima u svom okruženju.
Velika dobrobit za pripadnike ovog znaka dolazi od provođenja vremena u vodi ili oko vode, odnosno takvim aktivnostima. To, između ostalog, može da uključuje kupanje, opuštanje u kadi, ribolov. Važno je i da nose udobnu obuću, da redovno vežbaju i što više pešače.

Pripremila: Snežana Damnjanović Mitić