Naslovna / Otvoreni um / Birajte reči koje govorite sebi
MORATE ili VOLITE
Birajte reči koje govorite sebi MORATE ili VOLITE

Birajte reči koje govorite sebi
MORATE ili VOLITE

Ovo je priča iz jedne od „škola življenja“, sa časa namenjenog primeni naučenog. Sve što MORATE je teško, a ono što VOLITE lako

Na času je trebalo da polaznici izaberu jednu osobu koja nešto radi onako kako bi oni želeli, ali ne znaju kako. Zatim da zamisle da su ta osoba i „prođu“ kroz njeno „iskustvo“. Jedna polaznica je izabrala drugu, a tema je bila nemogućnost organizovanja i ispunjenja obaveza. Osoba A se teško organizovala i zato je imala česte sukobe sa ukućanima. Osoba B je imala prepun dnevni raspored ali je stizala sve da završi s osmehom na licu.

Evo kako je osoba A govorila o sebi: “NE MOGU ujutru da se probudim, onda jurim i pola stvari zaboravim. Toliko stvari MORAM da uradim. Kad me kolege iznerviraju, ne želim da se SVAĐAM, ali im odmah uzvratim. MORAM da spremim ručak a NE MOGU, i onda mi to ukućani zameruju pa se SVAĐAMO. NE ZNAM gde ću pre i popodne mi proleti. Potpuno sam NESPOSOBNA da se organizujem. Uveče sam NERVOZNA i ne mogu da zaspim.“

A onda se prebacila u osobu B, i evo šta je, zamišljajući drugačiju organizaciju dana, a poznajući osobu B, rekla: “Ustajem rano ujutru i imam više vremena. Znam da MORAM da kuvam ručak, i to radim. Brza sam i USPEVAM da se spremim za posao. Ne kasnim. Dolazim kući i odmah radim sve ostalo što su moje OBAVEZE. Stižem sve da završim. Ukućani nemaju konačno šta da mi zamere. MORAM da se posvetim više detetu, i to i činim. Uveče lako zaspim“.

Osoba B se nije složila sa osobom A da je njen dan, u kvalitetu organizacije takav, a posebno ne u načinu opisivanja. Treneru je rekla da oseća blagu uznemirenost zbog interpretacije. Evo kako bi izgledala priča osobe B: “VOLIM da ustajem rano, jer IMAM dovoljno vremena za uživanje u kafi i tišini. Tada pišem plan aktivnosti za taj dan. Imam dovoljno vremena da spremim ručak za moju porodicu, i u tome UŽIVAM jer VOLIM da imaju sveže kuvane obroke. Posle toga odlazim da RADIM posao koji volim. Ako i iskrsne nešto neplanirano i poremeti moj ritam, pa dobro, i to se dešava. Kad dođem kući OPUŠTAM se u DRUŽENJU sa porodicom. Obavljam brzo sve što sam isplanirala, jer ŽELIM da provedem veče u društvu prijatelja, što i činim. Odlazim kasno na spavanje prijatno umorna od NEOBAVEZNIH PRIČA I SMEHA“.

Zašto osoba A sve prihvata teško, a osoba B lako? Zato što prva: MORA, NE ŽELI, nervozna je i braneći se često se sukobljava sa okolinom, što opet stvara nervozu koja je iscpljuje, pa je umorna, ništa ne stiže…i tako u krug.
Osoba B ništa ne mora već ŽELI da uradi. Pravi PLAN aktivnosti i ne očekuje od sebe više nego što je realno. Ona VOLI da brine o porodici. Ona ide da RADI a ne na POSAO. Ostavlja dovoljno vremena za sve i nije u stisci s vremenom. Sebe nagrađuje direktnom komunikacijom sa prijateljima na kraju dana.

Pazite koje glagole koristite. Sve što MORATE je teško, a ono što VOLITE lako. Izbegavajte sukobe, oduzimaju dragocenu energiju. Napravite PLAN za svaki dan, spisak ne obaveza već AKTIVNOSTI. Nemojte sebi govoriti da ste NESPOSOBNI, postavite realne ciljeve i oprostite sebi greške, recimo kašnjenje, uz utehu da će drugi put biti bolje. Niko ne može toliko da vas povredi rečima kao što možete sami sebe.

Sa časa namenjenog primeni naučenog prenela: Željka Zebić