Naslovna / Otvoreni um / Mentalne vežbe protiv stresa
SASVIM JEDNOSTAVNE I LAKE
Mentalne vežbe protiv stresa SASVIM JEDNOSTAVNE I LAKE

Mentalne vežbe protiv stresa
SASVIM JEDNOSTAVNE I LAKE

Telesne vežbe mogu da pomognu umu da se opusti, ali to isto može da se postigne i mentalnim treningom. Naime, koristeći moć sopstvenog uma možemo da redukujemo stres, tvrdi dr Herbert Benson sa Hardvarda

Meditacija je pravi primer jedinstva uma i tela. Mentalni stres može da ubrza rad srca i podigne  krvni pritisak a meditacija da potpuno okrene ove fiziološke znake u pozitivnom pravcu. Naime, brojne naučne studije su dokazale da indijski joga majstori mogu, dok meditiraju, da uspore rad srca, smanje krvni pritisak, redukuju potrošnju kiseonika. regulišu nivo adrenalina, čak i da skinu telesnu temperaturu.

Mentalne vežbe protiv stresa

Iako je meditacija stara istočnjačka tehnika to ne znači da i vi ne možete da je primenite. Prenosimo vam jednostavan način koji preporučuje hardvardski lekar dr Herbert Benson, takozvani “odgovor opuštanja”:

  1. Odvojte vreme i mesto gde vas niko neće ometati i prekidati. Ako je moguće, nemojte jesti dva sata pre meditacije i ispraznite bešiku pre nego što počnete.
  2. Udobno se smestite. Pronađite položaj koji vam odgovara i koji će omogućiti vašem telu da se opusti. Ne dozvolite da fizička nelagodnost zbog položaja u kojem se nalazite utiče na mentalne procese. Dišite polako i duboko i dopustite vašem umu da postane svestan vašeg ritmičnog disanja.
  3. Proterajte svaku misao iz vašeg uma. Zatvorite oči kako biste blokirali bilo kakvu vizuelnu stimulaciju. Pokušajte da potpuno očistite um od bilo kakvih misli ili briga.
  4. Koncentrišite se na vaš unutrašnji svet. Mnogi ljudi koriste mantre, tj. jednostavne složenice koje ponavljaju u određenom ritmu. Možete i vi da koristite neku svoju (ako je imate) ili čak samo jednu reč koju ćete izgovarati ili sasvim tiho ili veoma glasno, kako vam odgovara. Zapamtite da je suština u ponavljanju a ne u sadržaju mantre, tako da možete da izgovarate na primer reči “sreća” ili “volim” ali i brojeve (jedan npr.). Važno je da ovim ponavljanjima blokirate svoje misli koje mogu da vas opterete, čime čistite um i dopuštate mu da se opusti.

Meditacija je veoma korisna tehnika kod otklanjanja stresa i možete da je koristite kad god osećate da će vam prijati.

Priredila: Anđelika Rosić