Pojačivači raspoloženja HARMONIJA VINA I HRANE

Pojačivači raspoloženja
HARMONIJA VINA I HRANE

Dobro odabrano vino može da istakne ukus hrane i obratno – vino može da zasija u pravom svetlu kada «prati» pravo jelo. Uživanje u dobrim kombinacijama je odličan recept za popravljanje raspoloženja

Još je u 19. veku bilo poznato da šampanjac ide dobro uz ostrige, belo vino sa plodovima mora, a crno sa crvenim i mesom divljači. Ta pravila su, međutim, mnogo puta tokom dugog niza godina kršena – zbog prirode određenih jela, kao i veće dostupnosti raznovrsnih vina, što dozvoljava mnogo slobodnije interpretacije. Na primer, belo vino ide uz ribu, piletinu, salate, testeninu… Ali, uz testeninu sa mesom i jakim začinima, bolje će ići crno. Osnovna stvar o kojoj treba voditi računa jeste da jačina vina treba da odgovara jačini hrane. Za jače meso se preporučuje crno vino, kao i uz jače sireve. Crni nektar se pije i uz hranu kao što je meksička ili indijska, a beli uz grčku ili kinesku.

Uz jače meso najbolje ide crno vino, kao i uz jače sireve

Uz jače meso najbolje ide crno vino, kao i uz jače sireve

Saveti za izbor dobre kombinacije:
Uravnotežite težinu obroka sa jakim ukusima vina. Divljač i crveno meso u većini slučajeva zahtevaju crna vina, ali bi bela vina snažnog, punog bukea mogla da budu dobra alternativa.
Suva vina ne služite sa desertima. Uopšteno, deserti se služe sa vinima koja su isto toliko slatka, ako ne i slađa.
Vina velike kiselosti idu najbolje sa teškim, masnim jelima. To je zato što visok procenat masnoće neutrališe uticaj kiselosti.
Vina pravljena od sorti grožđa koje imaju mnogo tanina, kao Kaberne sovinjon, odličan su izbor za crveno meso i drugu hranu bogatu proteinima, jer oni ublažavaju opor ukus tanina. Sa druge strane, takva vina dobijaju neprijatan metalni ukus ako se kombinuju sa ribom i morskim plodovima. A mogu i da imaju izuzetno gorak ukus ako se kombinuju sa slanim jelima.

Tekst : Lana Petrović