Margarita_Reiki

Margarita Milenković
REIKI JE ZAUVEK PROMENIO MOJ SVET

Kada je pre četrnaest godina osnovala udruženje Reiki Srbije nije ni slutila koliko će ova metoda postati popularna u našoj zemlji. Njoj samoj je potpuno promenila život a ona je to prenela na mnoge ljude koji su umeli da prepoznaju dobrobiti ove energetske i duhovne tehnike

Margarita Milenković, reiki master-učitelj, skoro uvek je nasmejana i zrači posebnom energijom koju širi svuda oko sebe. Njenoj harizmi svakako doprinosi i način na koji priča, taj meki naglasak koji je donela iz svoje domovine a koji njenom čak i sadašnjem govoru daje prizvuk magičnosti. U svakom slučaju, reiki principe i sve ono čemu uči svoje polaznike Margarita – Megi to prenosi na jedan potpuno specifičan i sugestivan način.

Život koji nije obećavao. Prvi susret i upoznavanje sa reiki tehnikom naša sagovornica je imala pre više od deceniju i po kada je bila suočena sa brojnim zdravstvenim problemima.
– Imala sam problem sa imunitetom, depresijom i hroničnom nesanicom, koje sam u to vreme lečila kod prihoterapeuta i uz pomoć lekova. Ta stanja su bila posledica dugogodišnjeg lošeg zdravlja. Od moje treće godine sam provodila mesece i godine u stacionarima i bolnicama a prvi razred osnovne škole završila sam u specijalizovanoj klinici za bolesnu decu. Moji roditelji su se hrabro borili za mene i danas sam im neizmerno zahvalna, priseća se Margarita svog detinjstva kada joj nisu predviđali lepu budućnost, a ponekad je ona čak bila i pod znakom pitanja.

Svet se zauvek promenio. Još u ranoj mladosti naša sagovornica počela je da se interesuje za duhovne metode. Od svoje dvanaeste godine bavila se hata jogom, a kasnije je počela da praktikuje meditacije i energetske tehnike za samopomoć, koje su joj pomagale, ali nisu rešavale probleme konačno i trajno.
– Kada sam otkrila reiki, moj svet se promenio zauvek, tada sam shvatila da nisam bespomoćna i da ne moram više da živim u strahu da se bolesti ne vrate. Videla sam da mogu da unapredim svoje zdravstveno stanje samostalno, ali da isto to mogu da učinim i za svoje bližnje. Reiki je postao za mene način života, jer me je zauvek oslobodio od depresije i podigao moj imunitet na zavidan nivo. To je način na koji održavam i moje psihofizičko zdravlje jer je, kaže Megi, kako je zovu bliski ljudi – stvorio u meni neprekidni osećaj unutrašnjeg mira i radosti življenja.

Moje antistres tehnike. Naša sagovornica ima svoje antistres rituale koje je podelila sa nama a kako kaže – svaka od navedenih tehnika može da se izvodi i bez aktivacije reikija. Rezultati u svakom slučaju neće izostati.

Svako jutro:
– Čim se probudim, odmah se fokusiram na svoje misli jer ne dopuštam ni jednoj da bude deo mog uma ako nije ispunjena dobrotom, lepotom i zdravljem.
– Ponavljam nekoliko puta reiki principe: Danas ne brinem, očekujem sve najbolje! Danas nisam ljuta, radujem se svemu! Danas sam zahvalna za sve! Danas radim posvećeno i na sebi! Danas sam dobronamerna i ljubazna prema svima!
– Poklanjam posebnu pažnju zahvalnosti, brzo misaono prebrojim sve blagoslove svog života. Počnem od toga da su mi deca i suprug živi, zdravi i dobri i da su svi drugi moji voljeni zdravi i živi, i da sam ja sama zdrava i živa. Zahvaljujem za to da ima hrane i vode za sve u zemlji u kojoj živimo, a na kraju i za svakodnevne stvari u mom životu. Dok nabrajavam zahvalnosti, uvek se trudim da se fokusiram na ono šta je dobro, jer dobro postoji u svemu, čak i kada mi to ne vidimo odmah, dobro je prisutno i uvek ga vredi potražiti. Čim se na njega skrene posebna pažnja, to dobro počne da dominira situacijom i ona se menja na bolje.
– Zatim, napravim veštački široki osmeh i držim ga nekoliko minuta, da mišići mog lica i moj um od samog jutra zapamte tu poziciju i vraćaju joj se tokom čitavog dana, što se vidno odražava na mom opštem raspoloženju. Naime, dokazano je da takva ideomotorna tehnika aktivira i podržava u ljudskom biću stanje radosti.
– Sledi onda praksa iz Anđeoskog Reikija da moj dan i dan mojih najdražih protiče u ljubavi, zdravlju, radosti i miru. Uputim takve želje i svima na planeti kojima je potrebno.

Margarita_Reiki_Antistres
Reiki je odavno za Margaritu postao stil života i velika podrška u svakom trenutku

Tokom dana:
– Zbog prirode mog posla i zbog toga što je reiki odavno postao za mene stil života u mom danu bukvalno ne postoji trenutak kada nisam u protoku ove božanske energije, što znači da se u svakom smislu lepo osećam.
Međutim, ukoliko se nađem u situaciji koja mi se ne dopada ili osetim da mi se nivo sjajnog raspoloženja smanjio iz poznatog ili nepoznatog razloga (što je uz stalno praktikovanje reikija velika retkost), ja se izdvojim, aktiviram reiki i izvedem tehniku „Zamena realnosti“ tako što usmeravam svetlost reikija na situaciju. Zamolim dragog i voljenog stvoritelja da preuzme na sebe svaku moju trenutnu misao i svaku emociju koja me ne čini srećnom. Zatim kažem tiho, ali na glas: „S božanskom ljubavlju, ja, Margarita, ovde i sada biram realnost u kojoj… (ovde svojim rečima opisujem realnost koja bi mi odgovarala) i na takav način koristim svoje prirodno pravo slobodnog izbora, svoju ljudsku moć kreiranja okolnosti svog života i sadašnji trenutak, što znači da se nalazim usred samog izvora mog realnog života. Svaki put se ponovo obradujem i iznenadim kako ova tehnika sjajno radi.
– Za vreme obroka misleno ispunim svoje jelo reiki svetlošću koja menja energetski sastav mog jela. Isto to radim i za druge ljude, ukoliko mi to dopuste, ili sami zamole za tako nešto.

Svako veče:
– Ponovim nekoliko puta reiki principe i ne dopuštam umu da primi ili stvori ni jednu negativnu misao.
– Uz aktivaciju reikija i protok nežne životne energije misleno se obratim svojim ćelijama. Svakoj uputim ljubav i zahvalnost, svaku ponaosob i sve zajedno ispunim isceljujućom svetlošću. Zaspim zamišljajući kako je proces podmlađivanja i, ako je potrebno, isceljenja, započet u mom organizmu.
– Svako drugo-treće veče izvedem pre spavanja autotretman Svetlosne kozmetologije za podmlađivanje i opšte ozdravljenje na svim nivoima mog bića.

Reiki u domovima zdravlja. Margarita je objavila tri knjige: „Reiki – put ka sebi”, „Zlatni ključevi sreće” i „Energija novca – Reiki izobilja”, a uskoro priprema i četvrtu. Od 2009. godine uspela je da, zajedno sa svojim saradnicima, ovu metodu uvede u domove zdravlja gde održava besplatne radionice i predavanja, što je u vreme kada je osnovala udruženje bilo skoro nezamislivo.
Inače, jedna od stalnih aktivnosti reiki udruženja je i program humanitarne pomoći roditeljima dece sa posebnim potrebama i teško obolele dece. Program omogućava roditeljima da nakon ove obuke pružaju redovnu podršku svojoj deci u cilju unapređenja zdravlja i rehabilitacije (više o programu na http://www.reiki.rs/dobrot.asp).

Pročitajte još: https://antistresvodic.rs/kundalini-novac-17-jun-udruzenje-reiki-srbije/

Tekst: Jasmina Stefanović