Začini u ajurvedi Maksimalni efekat uz zagrevanje

Začini u ajurvedi
Maksimalni efekat uz zagrevanje

Ako želimo da izvučemo maksimalni efekat iz začina, neophodno je da ih zagrejemo. To možemo učiniti tako što ih dodamo pred kraj kuvanja direktno u hranu, ili tako što prvo zagrejemo začine, pa tek nakon toga pomešamo sa ostalim namirnicama. Možemo ih staviti direktno na suv tiganj, ali je svakako najefikasniji način da se oni grejanjem „ožive“, taj da ih kratko propržimo na ulju. Na ovaj način najbolje stimulišemo našu vatru varenja da adekvatno preradi unetu hranu i iz nje uzme sve što je organizmu potrebno. Osim toga, začini poboljšavaju prenos hranljivih sastojaka ulja iz krvnih sudova u mozak i pravilnu ishranu moždanog tkiva.

Sa aspekta Mahariši Ajurvede posmatrano, Parkinsonova bolest, Alchajmerova bolest, demencija i brojni drugi neurološki poremećaji su posledica nedovoljne ishranjenosti mozga i nervnog sistema mastima. Ako bi periode našeg života predstavili pomoću tri doše, onda bi detinjstvo bilo kafa period, zrelo doba pita period, a starost vata period. Kada se setimo da su karakteristike vate suvoća i krtost, onda je logično da je potrebno da, kako starost dolazi, dodatno obezbedimo adekvatan unos lipida u naš organizam i na taj način „podmažemo“ telo i sprečimo njegovo isušivanje. Stav ajurvede je da nervni sistem, sa porastom broja godina, sve manje ima kapacitet da apsorbuje hranljive materije lipidnog porekla, što kasnije u životu može dovesti do pojave neuroloških oboljenja. Iskustvo je pokazalo da se neurološke bolesti daleko ređe javljaju među starim osobama u onim kulturama koje tradicionalno u ishrani koriste začine zagrejane na ulju ili drugim zdravim masnoćama koje podnose visoke temperature.

Tekst: Tekst: Mr sci. med dr Gordana Marković Petrović, lekar Mahariši Ajurvede

Pročitajte još i: Ajurvedske preporuke za pravilnu ishranu

Antistres misao