Naslovna / Bonus za dušu / Fantastična priča o velikanu
FBI Dosije Tesla
Fantastična priča o velikanu FBI Dosije Tesla

Fantastična priča o velikanu
FBI Dosije Tesla

I zaista, u duhu rečenice sjajnog Nebojše Glogovca koji se pojavljuje na platnu kao Džej Edgar Huver, direktor FBI-ja: „Znate li ko je Nikola Tesla?“, autor otkriva ko je bio čovek kojim se svi ponosimo. Veliki naučnik? Da, ali ne samo to. Neobičan? Svakako, ali ne samo to. Čovek velike harizme, omiljen u društvu s jedne, ali i samotnjak s druge strane. Voleo je da troši i živi na visokoj nozi, ali je isto tako i pocepao neverovatan ugovor po kojem bi za jedan utrošeni vat dobijao jedan dolar! Kockar? Da. Pesnik i ljubitelj poezije? I to. Čovek koji je negovao kult tela, bio ponosan što i u starosti ima liniju iz mladosti, ali i neko ko bi lako mogao zameriti i verbalno svakom ko nije vodio računa o izgledu. Ali i osoba koja je svoju hotelsku sobu punila golubovima, hranila ih i lečila, komunicirala s njima, na užasavanje okoline. A u duši, kako se kaže u komadu „Srbin iz Like, inovator“.
poklon-publici-snp

Neposredno pred premijeru, i FBI je priznao da postoje i objavio je dokumenta o Nikoli Tesli, sedamdeset tri godine nakon što je američka vlada zaplenila puna dva kamiona njegovih stvari. Tako je i ovoga puta Nele bio na neki način vidovit, napisao komad o tome pre nego što je sve bilo dostupno javnosti.

Pored Neleta, u ovom komadu igraju i: Nikola Rakočević, Nebojša Glogovac (na projekcionom platnu), Marko Gvero, Aleksandar Gajin, Bojan Dimitrijević, Vaja Dujović, Ivan Zablaćanski, Milorad Kapor, Nebojša Savić, Ninoslav Ćulum, Danijela Tanasković, Marko Gizdavić i drugi. Deo ekipe čine i plesači kluba „Queen“ iz Novog Sada.
„FBI Dosije Tesla“ kao producenti potpisuju Tesla global forum, Walter media iz Beograda, udruženje “Princip” i Sanjaj.

Premijera u Beogradu u Centru Sava očekuje nas 18. decembra.
Do kraja godine, „FBI Dosije Tesla“ biće igran još jednom u SNP u Novom Sadu, 16. decembra, i u Banjaluci u Boriku, 26. decembra.
Pripremu ovog pozorišnog spektakla su pomogli gradovi Novi Sad i Beograd, kompanije „Dunav osiguranje“ i „Comtrade“, kao i prijatelji koji su ustupili svoje raspoložive kapacitete – „Košutnjak film“ i omladinsko pozorište „Dadov“.

Tekst: Željka Zebić