Snežana Prokić i Branko Isaković Šta je ženama potrebno od muškaraca, a šta muškarcima od žena

Snežana Prokić i Branko Isaković
Šta je ženama potrebno od muškaraca, a šta muškarcima od žena

Branko: Pre neki dan sam imao uvid zbog čega su muškarci tako malo okrenuti svom unutrašnjem razvoju. Pred njih je stavljen veoma težak zadatak lovca. Lovac ne može sebi da dozvoli luksuz da bude toliko emotivan, blag, saosećajan, praštajući i ne može toliko da se bavi svojom emocionalnom inteligencijom. On nema kada a osim toga, oslabio bi njegov instikt. Međutim, u današnje vreme postavlja se jedan veliki izazov pred muškarce. Pošto su žene krenule veoma intenzivno u proces buđenja, u osvajanje emocionalne inteligencije i osvajanje svesnosti – tu one sada prednjače. Muškarci su trenutno u zakašnjenju, u nekom podređenom položaju u odnosu na njih. Žene sada postaju učitelji svesnosti i emocionalne inteligencije i nove komunikativnosti.

Kako smo nas dvoje uspeli da prevaziđemo to? Kada smo se upoznali, Snežana tada nije bila toliko duboko u astrologiji kao danas, nego smo oboje koristili astrologiju samo kao neki pomoćni alat i od samog starta smo počeli da posmatramo našu zajedničku natalnu kartu. Shvatili smo da je ona (sinastrija i kompozitni horoskop), kao neka vrsta uputstva za upotrebu. Mi smo vrlo pažljivo to čitali, čak i odštampali, da bi se s vremena na vreme podsećali, i bivali svesniji. Na primer, mi imamo Saturna u zajedničkoj prvoj kući, što znači da postoji opasnost da budemo preterano kritični jedno prema drugome. Samim tim, kada smo to pročitali i osvestili to da i u meni i u njoj postoji opasnost da jedno drugo kritikujemo i da jedan drugome obesmislimo njegov put, ja sam počeo da se suzdržavam. Svaki put kada bih je kritikovao, a bilo je toga toliko jer smo veoma različiti (slušamo različitu vrstu muzike, različito se oblačimo, imamo različite stilove), ja bih se zaustavljao. Tako da nam je jedno pažljivo čitanje horoskopa veoma pomoglo u toj početnoj fazi. Moram priznati, ta faza preispitivanja je trajala dosta dugo i trebalo nam je skoro godinu dana da se usaglasimo.

Potom smo se istinski trudili da upoznamo svoj i jezik ljubavi onog drugog. Meni ljubav ulazi kroz razgovor, a njoj kroz dodir.

ljubav 3

Snežana: Ono što je jako interesantno, to je da smo otvoreno pričali. Mene sada ovo boli, tvoje ponašanje me boli… Onda smo postavili jedno drugome pitanje – šta je to okinulo, ima li to veze sa mnom, da li to ima veze sa nekim tvojim prethodnim pričama? Osvešćivali smo jedno drugo pitanjima, što je veoma potrebno. To radimo na radionicama – trudimo se da naučimo žene da kažu šta im treba, da kažu šta ih boli. Da to ne bude – ti me boliš, ti si takav, ti si ovakav, već – tvoje ponašanje je izazvalo u meni to i to.

Antistres misao