Snežana Prokić i Branko Isaković Šta je ženama potrebno od muškaraca, a šta muškarcima od žena

Snežana Prokić i Branko Isaković
Šta je ženama potrebno od muškaraca, a šta muškarcima od žena

Kažu da je njihovo upoznavanje trajalo dugo. Upoznali su se u jednoj velikoj terapeutskoj grupi konstelacija, koje je držao Vlada Ilić, jedan od prvih ljudi koji je doneo psihoterapeutsku tehniku Poredak ljubavi (po Bertu Helingeru) na naš prostor. Ali, zaista su se privukli nekoliko godina kasnije, jer veruju da pre toga nisu bili zreli jedno za drugo.

Ovako nastavljaju svoju priču Snežana Prokić, trener životnih i poslovnih veština (Ljubi život je njena jedinstvena metoda razgovora i praktičnih vežbi) i Branko Isaković, kompozitor isceljujuće muzike i praktičar terapeutske metode Order of love, životni partneri ali odnedavno i poslovni, jer su odlučili da kroz zajedničke radionice svoja iskustva u muško-ženskim odnosima prenose i drugima.

ljubav 1

Branko: Taj trenutak je došao kada je i kod mene i kod nje došlo do istinskog prepoznavanja. Kada smo počeli istinski da cenimo ono što jedno drugome možemo da damo. Znači, mi smo prvo morali da prođemo određene životne škole, zablude, neke svoje malo teže, lične ljubavne priče i onda smo bili spremni jedno za drugo.

Snežana: Pre toga smo se primetili ali nije bilo dovoljno energije u nama da bismo mogli da krenemo ka ljubavnom odnosu u kome preovladava lakoća. Dok nismo shvatili da ljubav ne mora da bude otežanje, da ne mora da bude ljubavna drama, nego da može da bude ljubavna lakoća u kojoj zajedno rastemo i razvijamo se. To ne znači da u našem ljubavnom odnosu, s obzirom da smo jako različiti, nije bilo turbulencija. Ali, duboko svesni, od početka do smo shvatili da možemo radom na sebi da prevaziđemo svaki od izazova ili problema koji je nastao između nas. Tako je nastala ideja, kroz naša lična iskustva, da zajedno držimo radionice o partnerskim odnosima.

Naziv jedne od njih nosi zanimljiv naziv „Mars i Venera u ljubavnom detoksu“.

Branko: Na našem prvom dubljem razgovoru, par meseci pre početka naše veze, sećam se da sam se obradovao, kada sam shvatio da oboje da imamo Merkur u petoj kući – što znači da je naš intelekt dosta okupiran romansom, vezom, ljubavnim odnosima. Tako da smo mi prilično intelektualno bili u tome i to smo ostali do današnjeg dana. Kada nas pustite da pričamo, mi možemo do ujutru da razgovaramo o partnerskim odnosima. Posle dve godine, kada je naša veza ušla u jednu mirniju fazu, potpuno je bilo normalno da sve to pretočimo u radionicu. I Snežana i ja smo imali dosta znanja na tu temu. Ja sam morao, čak i silom prilika, prolazeći kroz neke teške veze, da pročitam dosta literature. To su neka vrsta uputstava za partnerstvo, koja mislim da nam nedostaju, i mi smo sve to sabrali na jednom mestu. Normalno, da te literature ima još, to je beskrajno polje, ali smo mi neka vrlo bitna učenja i vrlo bitne stvari uključili u našu radionicu.

Antistres misao