Naslovna / Važno mi je / Radost u dvoje / Svako pokazuje ljubav na drugačiji način
Kako da pronađete jezik ljubavi sa svojim partnerom?
Svako pokazuje ljubav na drugačiji način Kako da pronađete jezik ljubavi sa svojim partnerom?

Svako pokazuje ljubav na drugačiji način
Kako da pronađete jezik ljubavi sa svojim partnerom?

Da li ste se ikada osetili frustrirano kada vas partner ne razume? Da li se ikada osećate kao da vas dvoje govorite različitim jezicima?

Zašto je to tako?

Svaka osoba na svetu razume ljubav i izražava je na sebi svojstven način. Možda imate probleme sa razumevanjem jedni drugih upravo zbog toga što drugačije izražavate ljubav. A to ne znači da jedan od vas voli drugog više ili manje.

Kako bi trebalo da razumemo naše partnere ako govorimo različitim jezicima?

Geri Čepmen, savetnik za ljubavne odnose i autor knjige “Pet jezika ljubavi” kaže da ako obratite pažnju na jezik ljubavi kojim vi govorite ali i prepoznate kojim “jezikom” govori vaš partner, možete da popravite vaš odnos i razumevanje.

Koja su to pet jezika ljubavi?

1. Verbalni komplimenti

Ako vam je važno da ljubav iskazujete rečima, onda je to vaš jezik ljubavi. Možda ćete stalno potvrđivati svoju ljubav, govoriti partneru da ga volite, hvaliti ga ili izgovarati druge reči kojim ćete mu dokazivati ono što osećate. Objasnite mu da je to način kako vi izražavate svoju ljubav.

sl 1

Takođe je i obrnuto. Ako vaš partner ima potrebu da vam daje komplimente, govori reči ljubavi – onda je to njegov jezik ljubavi. I on ima potrebu da čuje takve reči od vas kao potvrdu ljubavi. Neverovatno je koliko rečenica kao: “Hvala ti puno što deliš svoj život sa mnom”, može učiniti da se vaša ljubav oseća dobro.

-Verbalni komplimenti ili izricanje priznanja predstavljaju moćne komunikatore ljubavi, kaže Geri Čepman.

Naučite šta je vašem partneru važno, možda je njegova perspektiva drugačija od vaše.

Možda će vam biti teško da govorite reči ljubavi, pohvale i druge komplimente ako to nije vaš primarni jezik ljubavi. To vam posebno neće biti lako ako ste navikli da kritikujete i prebacujete, ali se isplati jer ćete tako pojačati bliskost sa partnerom.