Naslovna / Otvoreni um / Istraživanja
Kako vas emocije čine atraktivnijim
Istraživanja Kako vas emocije čine atraktivnijim

Istraživanja
Kako vas emocije čine atraktivnijim

Kada govorimo o atraktivnosti, uglavnom mislimo na fizičku pojavu. Ulažemo puno vremena u izgled, često s ciljem projektovanja slike koja nas čini atraktivnim, poželjnim. Previše se fokusiramo na spoljašnjost, zaboravljajući na unutrašnji razvoj. Ovo dovodi do razlike između slike koju projektujemo i naših ličnosti, što sagovornici na kraju obično i primete.

izrazavanje emocija 1Postoji i srodna ideja da su književnost, film i televizija odgovorni za popularnost određenih stvari. Odatle i uverenje koje potvrđuje da ljudi koji su sposobni da stvore određeni misteriozni momenat izgledaju privlačnije. Da li nas zaista prirodno privlači nepoznato i koliko volimo iznenađenja? Nauka je dovela u pitanje ovu logiku.

Otkriven je još jedan faktor koji je ključan za određivanje privlačnosti – izražavanje emocija.

U jednom istraživanju, učesnici su gledali video snimke žena koje su izražavale emocije na različite načine. Nakon toga su procenjivali koje su žene privlačnije. Ispostavilo se da su im najprivlačnije bile one čija su osećanja bolje razumeli. Iznenađujuće, zar ne? Mislili ste da su one misteriozne i „hladne“ ljudima privlačnije? Umesto toga, što više izražavate svoje emocije, postajete poželjniji.

Ovaj eksperiment je uradio Silke Anders, profesor socijalne i afektivne neuro-nauke na Univerzitetu Lubeck u Nemačkoj. Osim što su istraživali ko je privlačniji, istraživači su takođe merili aktivnost mozga ispitanika. I zaista je došlo do povećane aktivnosti u delu  mozga koji je odgovoran za obradu „privlačnosti“, u trenutku kada su bili sigurni u emocije žena.

Drugo istraživanje je pokazalo slične rezultate. Ovoga puta, umesto video klipova, od ispitanika se zahtevalo da posmatraju fotografije šest različitih muškaraca i žena, koji u različitoj meri pokazuju emocije. Ispostavilo se da su oni koji nisu izrazili mnogo emocija bili najmanje atraktivni.