Naslovna / Antistres vodič TV / Želimir Babogredac
Kako vi slušate muziku?
Želimir Babogredac Kako vi slušate muziku?

Želimir Babogredac
Kako vi slušate muziku?

Kako vi slušate muziku? Samo na radiju, ili televiziji? Kupujete li CD-ove, možda plaćate slušanje na internetu, a možda ne znate da radite nešto što nije dozvoljeno?

Mnogo je načina na koje slušamo muziku. HDU (Hrvatska diskografska udruga) je uradila istraživanje u Hrvatskoj, ali su rezultati manje-više slični za sve zemlje regiona – kakve su nam navike u slušanju muzike?
Čak 95% ljudi muziku sluša svakodnevno, više od trećine 4 i više sati. Najviše putem radija, a zatim TV-a i kanala Youtube. I sve to – uglavnom na mobilnim telefonima (48%).

Međutim, samo 34% koristi isključivo legalne sadržaje! Očekivano, volimo to uživanje da – ne platimo. Pre par decenija, situacija je bila drugačija, naravno i okolnosti, ali oni koji muziku stvaraju, i onda i danas, moraju nekako od svoga rada i da žive. Što im, dokle god muziku ne plaćamo, nije ne jednostavno nego uopšte moguće.
Zato je važno slušaoce informisati šta im se sve i gde nudi, šta je dozvoljeno a šta prekršaj, objasniti zašto nije dobro da skidaju recimo muziku sa Youtube-a, prići im sa svih strana, ali i pratiti njihove ukuse i trendove.

Diskografska kuća „Jugoton Croatia Records“ to uspeva, i polako se vraća na stare pozicije, ali i sve više zadovoljava potrebe tržišta. Kako, o tome nam je u Vodicama pričao direktor Želimir Babogredac, između dve večeri CMC muzičkog festivala početkom leta 2018. godine.