Naslovna / Dobre priče / Dejan Jelača
NEVIDLJIVI ZID JE MOJA ZAŠTITA
Dejan Jelača NEVIDLJIVI ZID JE MOJA ZAŠTITA

Dejan Jelača
NEVIDLJIVI ZID JE MOJA ZAŠTITA

Beogradski glumac sa njujorškom adresom u svojoj filmografiji ima mnogo ostvarenja u kojima je sarađivao sa velikim holivudskim imenima. No, snimanja nisu nimalo laka, i zato svaku slobodnu priliku koristi da se opusti u prirodi ili omiljenom spa centru

Već dugi niz godina Dejan Jelača polako i nesmetano gradi svoje mesto pod američkim filmskim suncem, uz šansu kakva se pruža samo retkim srećnicima – da se njihovo ime nađe na špicama holivudskih ostvarenja. Uspešni glumac i voditelj emisije 30 minuta živi na relaciji Beograd – Njujork (i ostatak Amerike), a sa one strane Atlantika upravo je završio snimanje ljubavne drame Blossoms of Faith, čija se premijera očekuje tokom leta. Posebno je ponosan na film American rouge, jer je ta uloga, kaže, nešto najteže što je odigrao u dosadašnjoj karijeri. Uskoro će je predstaviti na nekoliko velikih festivala. Ovih dana zauzet je i radom na komičnoj veb seriji koja se snima u Njujorku.

Omiljeno mesto za opuštanje. U pauzama između snimanja, koja se često odvijaju i tokom noći, Dejan koristi priliku da poseti jedno od svojih omiljenih mesta u ovoj metropoli – spa i velnes centar Peninsula.
– Brojne poslovne aktivnosti ne dozvoljavaju mi da ovaj centar posećujem koliko bih voleo. Ipak, trudim se da odem jednom do dva puta u toku meseca. Obožavam đakuzi i saune, a tri puta nedeljno idem na masaže koje mi otklanjaju umor i negativnu energiju nakupljenu tokom rada na zahtevnim projektima. S obzirom na tempo života i obaveze koje su svakim danom sve veće, ne uspevam da se redovno bavim sportom. Vikend je obično rezervisan za teretanu ili vožnju bicikla sa društvom ako je lepo vreme. Kada sam živeo u Srbiji trenirao sam karate i odbojku, vozio karting. Ali, sada je priča drugačija. Ponekad odigram partiju tenisa, odem na plivanje i košarku. Ipak je gluma bila i ostala na prvom mestu.

01_Dejanovo_najomiljenije_mesto_za_opuštanje_je_Peninsula

Dejanovo najomiljenije mesto za opuštanje je Peninsula

Svi vole da lepo izgledaju. Kao javni posao, gluma zahteva od svih koji se njome bave da vode računa o svom izgledu koliko god je moguće. No, bez obzira na profesiju, Dejan smatra da briga o telu i lepoti nije samo dužnost lepšeg pola, već da o tome treba da povede računa i svaki muškarac.
– Njujorški muškarci vole da izgledaju lepo. Bez problema i predrasuda koriste kreme protiv bora, zatežu telo ili čak idu na liposukciju, zavisno od finansijske situacije. Neki od njih su spremni da daju čitavo bogatstvo kako bi što bolje izgledali. Mislim da je za moj izgled najviše kriva genetika, ali vodim računa i o ishrani. Ne pijem kafu i gazirane sokove, izbegavam masnu hranu, jedem dosta voća i žitarica. Kada osetim neki kilogram viška, odmah krećem sa detoksikacijom. Svakom preporučujem da s vremena na vreme očisti organizam od štetnih materija. Ja tada unosim mnogo tečnosti i dijetalnu hranu. Trudim se i da dovoljno spavam, bar osam sati, jer je dobar san takođe veoma bitan za zdrav izgled i duh. Za telo koristim samo kupku i mleko. Umivam se običnim sapunom. Još uvek nemam neke izrazite bore, ali ako mi budu zasmetale u poslu verovatno ću početi da upotrebljavam neke kreme i ostale kozmetičke preparate.

Spavanje i pravilna ishrana pre svega. S obzirom na to da često putuje s jedne na drugu stranu okeana, da snimanja umeju da traju ceo dan, ali i do duboko u noć, stres je sastavni deo njegovog posla. Zato se trudi da ga eliminiše čim oseti da mu se približava.
– Nemam neke posebne antistres tehnike, samo mi je važno da se naspavam. Uz pravilnu ishranu i obroke u određeno vreme san čini dobitnu kombinaciju. Kada dođe vreme za odmor, volim da odem u prirodu. Šetnja pored reke ili kratak izlet su mi terapija i za psihu i za telo. Tada se potpuno opustim i napunim baterije novom, pozitivnom energijom. Volim i sunce, plažu, more. Danas je teško odupreti se stresu. Na svakom koraku nas čeka bar jedan problem, što je valjda sastavni deo života. Trudim se da budem fleksibilan i da me neke stvari ne dotiču. Prosto sam napravio nevidljivi zid oko sebe, jer ne dozvoljavam da me ljudi povređuju ili da me pogode mučne situacije. Trebalo je vremena i truda da to uradim i da se očeličim, ali isplatilo se.

Dejan_Jelača_Njujork

U Njujorku svako može da nađe razonodu koja mu odgovara, kao i mesto za opuštanje

Laka organizacija vremena. U košnici zvanoj Njujork stalno se nešto dešava, i svako može da nađe razonodu kakva mu odgovara. Dejan, filmski čovek od glave do pete, u slobodno vreme najviše voli da ide u bioskop, naravno.
– Više nemam želju za noćnim izlascima, prošle su me te stvari, tako da prednost dajem kućnim okupljanjima. Okupimo se, pa igramo karte ili neku drugu društvenu igru. Tokom prvih godina u Njujorku stalno sam negde jurio, a sada sam se malo smirio. Interesuju me neke druge priče. Dobar koncert, predstave, prijatne večere sa prijateljima u finim restoranima… Ispunjavaju me i putovanja. Budući da nemam porodicu, lako mi je da organizujem svoje vreme.

Tekst: Snežana Ilić
Foto: privatni album