Naslovna / Kolumne / Jelena Stefanović / Magija i više od toga
Magija inteligencije tela
Magija i više od toga Magija inteligencije tela

Magija i više od toga
Magija inteligencije tela

Često me ljudi pitaju kako da uđu u taj nedostižni sadašnji trenutak. Još češće su zainteresovani da saznaju kako da se povežu sa sobom i oslušnu šta im biće šapuće, jer od silne buke i napadnih misli ne mogu čuti ono što sve vreme traže. Meditacije, vizuelizacije, afirmacije i sve ostale tehnike, pa i dalje to nije to. Nešto nedostaje.

Da li ste pitali telo za sve ono što se tela tiče?

Kako birate čime ćete telo nahraniti? Tako što ga pitate šta bi mu sada najviše prijalo ili pretpostavljate? Naučeni smo da određene stvari treba da se jedu u određeno vreme. Šta sad tu ima da se pita i misli naknadno?! A zapravo, to je tako pogrešno.

Da li pitate telo šta bi volelo da obuče? Koja boja garderobe će mu doneti više radosti i spontanosti u svemu što taj dan donosi? Ili izbor opet donosi automatski pilot – ono što je pri ruci, ispeglano i čisto?

Pitate li telo koje vežbe mu prijaju? Ili idete u teretanu dok ne „ispucate“ ceo mesec za koji ste platili? Možda bi vašem telu prijala masaža, relaksacija, a vi zapeli sa trčanjem – iako ćete posle izvesno otrčati kod lekara po lekove za sniženje pritiska, na primer?

A šta je sa seksom? Jel se i to bira iz pretpostavke? Ili, pošto ovde imamo još jedno telo u igri, delujemo u skladu sa njegovim očekivanjima, potražnjom, zahtevima? I koliko puta to činimo – onoliko puta koliko telo traži, ili onoliko koliko se smatra „normalnim“?

Koliko još „treba“, „mora“ i „bilo bi dobro“ postoji kada biramo za naše telo? Kako bi bilo da ga umesto svega toga jednostavno pitamo da ono kaže šta hoće?

Ne, nisam poblesavila. Telo govori. Ono nam se obraća sve vreme, samo ga mi ne slušamo. Šta više, koristimo one pilulice različitih boja kako bismo ga ućutkali, da ugušimo vapaje, poruke i signale koje nam sve vreme šalje.

Ako vam ovo i dalje zvuči čudno, evo još jednog pitanja – kako to da posle infarkta, moždanog udara, operativnog zahvata ili bilo koje druge bolesti ili povrede konačno počnemo da slušamo šta nam telo poručuje? Odjednom nam se sluh popravi, baš čudno.

Prvi put sam bila impresionirana onim što telo može kada sam saznala za kolaterale. Bilo je to pre nekih dvadesetak godina.

Za sve one koji ne znaju šta su kolaterale, evo objašnjenja. Kada se krvni sud zapuši iz nekog razloga, pa krv ne može normalno da teče kroz njega, telo stvara kolateralni krvotok – „premošćuje“ prepreku i stvara novi krvni sud kako bi krv mogla da nastavi da teče i kako bi se prepreka „na putu“ uspešno zaobišla.

Čarobno, zar ne? To radi naše telo. Kada se posečemo, dešava se čitav niz reakcija i procesa u samo nekoliko sekundi do par minuta – krv se zgrušava, stvara se novi sloj ćelija koji dovodi do zarastanja rane. Da bi se objasnio i prikazao čitav biohemijski proces koji se odvija u samo jednoj minuti, nekad je potrebno ispisati celu tablu u školskoj učionici.

Kako mislite da se to dešava? Mi čak i ne mislimo o svemu ovome. Logikom uma opet ne bismo ništa postigli. Možemo samo da posmatramo i objasnimo postupak koji se odigrava pred našim očima. Ostavljeno nam je tek da opišemo božansku čaroliju na delu – vidljivu kroz naše telo.

Naše telo je inteligentno. Ono je savršeni instrument i senzorni aparat preko koga dobijamo sve informacije koje su nam potrebne da bismo mogli da funkcionišemo u ovom svetu.

Kada smo potpuno prisutni sa telom, naš um ne može da luta. To najbolje znaju oni koji vežbaju i disciplinuju svoje telo na razne načine, pa znaju da bi samo jedan delić sekunde odsutnosti mogao biti koban i završio bi se povredom.

Prema tome, da bismo zakoračili u sadašnji trenutak, potrebno je da se povežemo sa sopstvenim telom. To je prečica do mira. Put koji vodi do nas samih.

Svaki naredni put kad nešto ne štima sa našim telom, valja znati da smo se odvojili od Izvora i plana sopstvene duše.  Telo će nam pomoći da se vratimo na pravi kolosek – samo ako pitamo:

„Telo, koju poruku mi sada šalješ? Šta je važno da čujem? I šta sada mogu da učinim za tebe, za nas?“

Sa ljubavlju,
Junkie Soul – Jelena Stefanović
Foto: Unsplash