Lica intelektualaca

Mia Medaković-Topalović
Lica intelektualaca Balkanaca 21. veka

Ja sam svedok koji priču objedinjuje u fotografiji, spajam ih i vodim, ne samo kao pojedince, nego pravim od njih i prostor Zapadnog Balkana.

DSC_0610R

Svako od njih priča individualno, ima svoj glas, ali su sjedinjeni u jedan zajednički portret.

Duboko verujem da danas samo multidisciplinarnim pristupom stvarima može da osvetlimo i osvestimo na pravi način čoveka i njegovu sudbinu.

DSC_0695R1Da li će uskoro stiće i neke Varvarogenice, ili su tvoja inspiracija definitivno muški likovi?

 Moji junaci i junakinje proizilaze iz rubrika Ona, žena zmaj i On, ostvaren i uspešan u elektronskom magazinu Refresh Your Life.

Naredne dve godine ostaće ista tema Varvarogenije. Muškarac, ali sada on živi u svetu,  menja svet i svet menja njega, a potekao je sa Balkana. A cela priča se nekako prožima sa Micićevom pričom o muškarcu koji je sa Balkana i treba da ozdravi Evropu. Ta sličnost u projektu i viziji samo je učvrstila moju ideju da ovo treba i dalje da radim. I treća godina je moj odlazak u Pariz, jer u gradu svetlosti živi neko ko je za ovu priču jako bitan (P.S. za sada tajna koju čekamo da nam Mia jednog dana otkrije).

Koja je fotografija “povukla nogu” za izložbu? Kada je nastala prva koja je pokrenula tvoj um na stvaranje sledeće, a zatim i cele izložbe?

Prošle godine, u decembru, postavila sam sebi projekat koji sam imala hrabrosti i da realizujem. Biti hrabar – ne znači ne bojati se, biti hrabar – znači imati tremu, malčice se bojati i kretati se napred. Odlučila sam da svoj rođendan ne provedem u gradu i sa prijateljima, već da odem u Sarajevo i započnem svoju fotografsku priču Varvarogenija koji pokreće region. Prvi koji je stao ispred objektiva bio je Nihad Softić, pisac, preduzetnik, putnik. Čovek koji je apsolutni primer onoga koga sam tražila. Čovek kojeg možete slušati 14. oktobra 2017. godine u Galeriji Pro3or, u 12 časova. Promovisaće svoju prvu knjigu „Pola čovjek pola Bog“ i radujem se tome. Posle njega, usledio je reditelj Haris Pašović, zatim urednik vesti na AlJazeeri Dragan Sjekloća, osnivač Jazz festa Edin Zubčević. I tako je krenula priča junaka iz Skoplja, Zagreba, Ljubljane, Beograda, Porto Montenegra, Tivta, Novog Sada.

Pages: 1 2 3