Naslovna / Kolumne / Dragana Pavliček / Tehnike samopomoći
Ogledalo života
Tehnike samopomoći Ogledalo života

Tehnike samopomoći
Ogledalo života

Vidite da se u običnom ogledalu osećanja prikazuju potpuno identično. Dobro raspoloženje, loše raspoloženje, to se precizno isto odražava. Znači U OGLEDALU ŽIVOTA vaše raspoloženje se jasno odražava u iskustvu.

Ali, isto ste videli da ogledalo deluje suprotno kod uzimanja i davanja, što bi značilo da životno ogledalo radi potpuno isto. Ono što želite da date drugima, vi u stvari dobijate i obrnuto. Hoćete novac, tražite da vam drugi daju, mislite da treba drugi da vam daju… onda ste sigurno od onih koji stalno nemaju novac i ono što imate morate da date drugima, od vas se oduzima novac. Ako ste oni koji misle kako da daju drugima, po ko zna koji put shvatate da vama drugi daju, ili vraćaju istom merom.

Deo kada idete prema ogledalu i slika ide ka vama, možete takođe da primenite i u realnom životu. Kad krećete prema nečemu, to takođe ide ka vama. Zato se i kaže da ako samo krenete ka onome što želite i to će krenuti vama u susret.

Videli ste da ogledalna pravila važe i za životna pravila.

Posvetite pažnju više tome šta vi možete dati i pružiti drugima, a ne šta možete uzeti od drugih. Zakon obrnutosti je zakon ogledala. A isto tako osećanja ne stižu obrnuto, nego identično, što znači da ako sipate ljutinu, posuće vas ljutinom. Prosipate li mržnju po drugima, mržnjom će vas zasuti. I najvažniju stvar – ne propustite da uvidite u svom životu sledeće:

Ono što mislite o sebi, čućete iz usta drugih. Joj, debela sam… ej, debela si… kao eho!

Nisam pametna, da, ti si glupa…  Mnogo sam zgodna, joj što lepo izgledaš. Ovde govorim o pravom mišljenju sa iskrenim osećanjem, a ne o lažnoj predstavi za druge.

Zato dobro promislite gde vam ogledalo pokazuje ono što vi ne želite. A kad to uvidite, zapitajte se kako treba da mislite ili osećate, ili šta hoćete a onda to dajte.

Isprobajte… Idite prvo na obično ogledalo, dobro promislite kako to izgleda, a onda pronađite to ogledalno iskustvo u životu, pa onda vidite šta vam je dalje činiti ako želite drugačiji odraz života.

Veoma zanimljiva projekcija vezana je za osećaj ŽRTVE, što se često provlači neprimećeno. Postavlja se pitanje zašto ogledalo reaguje tako da neko ko se brani, dobija napad. Mislim da je ovde u pitanju projekcija ostverenja uloge žrtve kroz agresiju sa spoljašnje strane. Prosto, ogledalo ukazuje na ono što osećamo kad smo u ulozi žrtve, to jest da bismo to uvideli, to se pokazuje još i dokazima. To je ta slika o samima sebi u iskustvu.
Ne želi da delim savete, svako to mora da otkrije za sebe. Reći su samo to da bih posebno razmislila o svakom deliću života koji doživljavam i počela da uviđam šta uzrokuje iskustvo koje imam i kako sam to izvela, to jest manifestovala. Ja to i činim zbog sebe i zbog svih koji žele da imaju bolja iskustva. Preispitivanje misli, emocija, uverenja i delovanja dovešće vas do jasnoće samo ako budete iskreni sa sobom.

Tekst: Dragana Pavliček, hipnoterapeut
Foto: Pixabay, Pexels