Naslovna / Dobre priče / Romana Opačić
Robin Hud za naše duše i radost postojanja
Romana Opačić Robin Hud za naše duše i radost postojanja

Romana Opačić
Robin Hud za naše duše i radost postojanja

Nabrojati sva znanja i zvanja koja poseduje Romana Opačić, nije nimalo lako. Em ih je mnogo, em se školovala u Švajcarskoj, Austriji, Nemačkoj, pa nama ovde nije toliko poznat rad i oblast učenja na tim akademijama.

Zato ćemo reći da više od 2 decenije radi na Forenzičkoj psihijatriji u Minhenu sa ljudima psihičkih poremećaja i delikata,  da je psihološka i savetnica za zavisnike, NLP instruktor, hipnoterapeut, reiki praktičar i da ima bar još 10 zvanja iz oblasti psihologije i pomoći u razvoju ličnosti. Istovremeno, petinu radnog vremena je u svojoj ordinaciji, u Minhenu ima privatnu praksu kao psihološki savetnik.

Iskreno, Romana je cunami pozitivne energije, vedrine, jednostavnosti. Njena priča je inspirativna, prepuna primera iz prakse, konkretnih poređenja i s puno motivacije. Srele smo se na jednom od njenih predavanja u Beogradu, i svi su bili primetno pozitivni i oduševljeni njenim izlaganjem.

Romana Opacic 1

No, njen je plan da češće boravi u takozvanom regionu, odnosno državama proisteklim iz bivše, Romanine domovine. Iz nje je avgusta 1991. godine, po završetku srednje medicinske škole, otišla. Sve mislići da rodni Zagreb napušta samo na mesec dana, da ide na odmor u Nemačku kod prijateljice.

Odmor se pretvorio u trajni ostanak. Situacija u zemlji se munjevito menjala, na gore, sve se raspadalo. Iako je upisala fakultet za sport, njen otac je uspeo da joj pomeri početak studiranja za godinu dana. Ispostaviće se, trajno.

„Čekajući da se sve smiri, ostala sam i počela je moja tipična gastarbajterska priča. Do tada, moj život su bili sport i škola, a ja sam ostala u Nemačkoj i prvo radila u jednom restoranu. Zatim sam saznala da u jednoj bolnici traže osoblje, kako sam završila srednju za medicinsku sestru, prijavila sam se za posao. Posle par godina sam se prebacila u Minhen na forenzičku psihijatriju i počela da radim s ljudima koji su bili ovisnici i bavili se kriminalom.“, seća se Romana i objašnjava kako se tamo radi drugačije nego na ovim prostorima.