Antistresne ženske priče
POTPUNO JE U REDU pitati za savet i pomoć

Pitam se zbog čega smo poverovali da moramo biti jaki po svaku cenu i izbegavati da potražimo pomoć, čak u onim momentima kada nam je stvarno teško i ne vidimo izlaz. Sve češće u neobaveznim razgovorima i sa ženama i sa muškarcima, kada im kažem da se bavim i meditacijom i terapijom Bahovim kapima, čujem: “meni to ne treba”. Sasvim je u redu da ima onih kojima zaista takva podrška nije potrebna ili jednostavno koriste druge metode, ali iz većine ovakvih odgovora čitam nešto drugo. Oni ne žele pomoć, jer veruju da sve mogu sami da reše, iako im iz pogleda i izraza lica vrišti: “pomagaj”.

Razumljivo je da zbog navika i vaspitanja povremeno kinjimo sebe što ne možemo nešto da rešimo, ali samo je do nas da baš uradimo suprotno. Jednostavno je razumeti da time što sebe mučimo što ne možemo da rešimo problem ili što ne želimo da zatražimo pomoć, samo trošimo energiju koja je već “slaba” i koju bi upravo trebalo da vratimo u ravnotežu kako bismo se osetili bolje.

Sasvim je redu potražiti pomoć kada nam je potrebno. I to najbolje pitati onoga ko je u tome stručan ili ima iskustvo koje nam nedostaje. Prilikom izbora, korisno je izabrati metod koji nam ne može naškoditi, a koji će nas podstaći da u sebi nađemo rešenja, a ne da problem zamaskiramo trenutnim zataškavanjem posledica.

Baš zato sam pomenula Bahove kapi, jer mi lično, kao i iskustvo drugih kod kojih sam primenila ovu vrstu terapije, govori da su stoprocentno uspešne. To ne tvrdim samo ja, već i iskustva Bahovih praktičara duga skoro 100 godina.

Kad imamo problem, korisno je obratiti se pravoj osobi

Prijatelji, članovi porodice, bliski ljudi nas uvek mogu posavetovati kako da rešimo problem. No, tu se znaju umešati osećanja, razlike u mišljenju i posmatranju stvari, te često iz najbolje namere dođemo do još dubljeg problema. Zato je najbolje zatražiti stručnu pomoć. Kada smo bolesni, idemo kod lekara, kada nas boli zub idemo kod zubara, zašto onda ne bismo pitali stručnjaka šta da radimo kad se nečeg plašimo, kad smo nesigurni, tužni, umorni ili na drugi način neraspoloženi.

Ako pričamo o Bahovim kapima, izbor može biti dobar, jer Bahov praktičar posmatra uzroke, a ne posledice problema iz vaših reči može odrediti nijanse u izboru prave kombinacije kapi. Ako biste pogledali sami, učinilo bi vam se da je svih 38 Bahovih cvetnih esencija pogodno za vaše stanje, kao što nam se čini da smo bolesni od svih bolesti kad čitamo neku medicinsku knjigu. Upravo je zato značajan razgovor sa Bahovim praktičarem, da bismo adekvatnom kombinacijom kapi delovali na ono na šta bi trebalo delovati.

Razgovor je pola puta do rešenja

Razgovor sa drugom osobom zaista može biti dragocen. Prvo zbog toga što iz sebe izbacimo muku koja ne bi trebalo da se nagomilava u nama, a drugo što nam sagovornik može dati sasvim drugačiju perspektivu zbog čega sami možemo dobiti ideje za rešenje trenutne situacije.

moss-3102667_960_720

Tako funkcioniše i razgovor sa Bahovim praktičarem. Vi započinjete priču o svojoj situaciji zbog koje biste uzimali Bahove kapi, a praktičar vas dalje vodi kroz razgovor, kako biste zajedno zaključili šta je prava kombinacija za vas. Verujte, gotovo na svakoj konsultaciji mi se desilo da osoba dođe sama do rešenja na koja do tada nije ni pomišljala. Samo zato što je bila preokupirana problemom, ne dozvoljavajući sebi da vidi druge opcije.

Pages: 1 2