anksioznost

Tehnike samopomoći
Kako prevazići anksioznost, depresiju i panične napade

Pišem iz ličnog iskustva. Dve godine depresije i godinu dana anksioznosti i paničnih napada… Izašla sam iz depresije nesvesnim prepuštanjem a iz anksioznosti onda kad sam shvatila i primenila svoje znanje i razumevanje.

Prvo što svako od nas treba da razume je zašto nastaje takvo stanje. Osnovni uzrok je informaciono polje iskustva naše svesti  i davanje pažnje nečemu što ne želimo. To je jednstavno razumno objašnjenje od čega nastaje, ali glavni uzrok leži u svojstvu našeg UMA koji je predodređen da nas podržava dodajući slično. To sada zovemo Zakonom privlačenja  a to bi logično bilo uključivanje i podsticanje neuronske mreže u mozgu. S obzirom da smo bića sa emocijama, koje su u skladu sa tim pokrenutim neuronskim mrezama u našem mozu, a koje su vibracije misli, onda je razumljivo zašto se to zove stanje!

Da sada sumiram kako to praktično izgleda. Recimo da imate informaciju o tome da se neko razboleo od neke zastrašujuće bolesti. I vi to u svom umu zabeležite tako što stavite sve te informacije u jednu neuronsku mrežu. To je strašno, neizlečivo, osoba koja je to doživela se namučila… nije mogla ni da jede, od bolova nije dala da se takne… i sve te informacije koje uključuju sva čula… slika toga, zvuk, osećaj, proizvedu tu neuronsku mrežu. Naravno da niko ne želi tako nešto da doživi!

Pa ako pokrenemo tu neuronsku mrežu razmišljanja o tome, naša svest shvata da mi to ne želimo i automatski se zbog toga loše osećamo. Što duže pokušavamo da se sa tim mislima izborimo, da od toga pobegnemo, to nas to više proganja. Takođe, to izaziva česte napade panike, straha, osećaja nemoći. Pokreću se vibracije zbog čestog aktiviranja zato što niste shvatili da ste se opredelili za suprotno i da sada treba svoju pažnju da usmerite ka onome što želite – a to je zdravlje, tj. osećaj zadovoljstva zbog zdravog tela.

To može biti i neko nezadovoljstvo svojim izgledom, svojim poslom, svojim načinom života, ili strah od bilo čega… I tako, zbog poklanjanja pažnje nečemu što je nezadovoljavajuće, neželjeno, nečemu što vas plaši i zastrašuje, pokrećete neuronsku mrežu koja celom telu prenosi signal da nešto nije u redu, pa telo kreće da se brani, štiti ili da dobija simptome koji se posebno slažu sa tim strahom (anksioznost), ili nezadovoljstvom (depresija). Ako to pokrenete, imaćete “telesnu uzbunu”, to jest – panične napade.

anksioznost1

U vašoj svesti sve je subjektivno i spolja ne mora ništa posebno da se dešava, ali vi to doživljavate kao stvarnu opasnost ili kompletnu nemoć jer naš mozak proizvodi ono stanje koje mi pokrenemo razmišljanjem. Telo kao produžetak našeg uma nema drugu opciju nego da reaguje u skladu sa umnim procesom.

Pages: 1 2