Naslovna / Dobre priče / Od krpica do originala
Mlada Srpkinja oblači zvezde Holivuda
Od krpica do originala Mlada Srpkinja oblači zvezde Holivuda

Od krpica do originala
Mlada Srpkinja oblači zvezde Holivuda

Dugogodišnji san mlade Lane Spasojević (30) iz Kragujevca polako se, ali sigurno ostvaruje a njen dizajn za muzičare i plesače, brendiran pod imenom “Ladies Nation” postaje poznat u celom svetu. Od prošle godine, u saradnji sa čuvenom dizajnerkom Oththan Burnside za scenu i glamurozne događaje Lana oblači zvezde poput Riane, Dženet Džekson, a njene modele u Srbiji nose Nikolija, Sara Jo, Teodora Pavlovska…

Dok polako ostvaruje svoj san Lana se seća mladosti i kako je inspirisana urbanom kulturom,  hip-hop i r’n b’-a muzikom 90-ih koja dolazi sa scene Njujorka i Los Anđelesa, od starih krpica sklapala maštovite i originalne kreacije. Prve komade za svoju liniju odeće “Ladies Nation” Lana je uradila u svojoj spavaćoj sobi u srcu Šumadije.
– Jednu stvar sam verovatno prepravljala i zašivala milion puta dok nisam dobila ono što želim. Ne može se zamisliti proces i trud  koji je potreban od ideje do finalnog uzorka – kaže Lana za „Antistres vodič“.
Svakako, sve te neispavane noći urodile su plodom onog momenta kada je mlada dizajnerka dotakla tlo Amerike. Sa jednim koferom i ambicijom krenula je u ostvarenje svog sna. Svakoj devojci koju bi upoznala Lana je pričala o svojim modelima, fotografisala je mlade u njenoj garderobi i uskoro napravila svoj sajt

Uspeh je došao, znala je to, kad je američka reperka Rapsodi nosila njenu “Ladies Nation” jaknu na crvenom  tepihu na dodeli prestžnih muzičkih Gremi nagrada. Jedan od većih projekata bilo je snimanje muzičkog spota za brazilsku mega zvezdu Dayj Luz, za koju je Lana specijano dizajnirala dvokomadni deo koji je pevačica nosila zajedno sa LADIES NATION jaknom.
Naša sagovornica danas radi na više projekata sa najtraženijim holivudskim stilistom Oththan Burnside

– Pratila sam njen rad godinama, i radila sa njom na par projekata pre nego sam je napokon lično upoznala u Los Anđelesu 2018. godine. Saradnja sa Othathn mi i dalje deluje kao san. Ali taj san je zaslužen –  kaže srpska dizanjerka i stiilistkinja.

Nedevano je lansirala kolekciju ON SET BY LANA BOSS koja je upravo namenjena vizuelnim projektima umetnika iz muzičke, plesne i modne industrije.

Kreacije ove talentovane Srpkinje se mogu naći i u radnjama u Njujorku,  Amsterdamu, Vankuveru i Sidneju, a od ove godine stvari su izložene i u Beogradu, i one kao da poručuju devojkama iz Srbije da je svaki san moguće ostvariti.

Tekst: Jasna Jojić
Foto: privatna arhiva