Naslovna / Dobre priče / Nemanja Kovačević, novinar
Užičanin koji je ostao veran duhu zapadne Srbije
Nemanja Kovačević, novinar Užičanin koji je ostao veran duhu zapadne Srbije

Nemanja Kovačević, novinar
Užičanin koji je ostao veran duhu zapadne Srbije

Užičanin Nemanja Kovačević svojevremeno je proglašen za jednog od najhumanijih mladih novinara u Srbiji. Dobitnik je nagrade za humanost i širenje kulture među mladima. Poneo je titulu „Čuvar tradicije Zlatiborskog kraja“ na jedoj od najstarijih manifestacija u našoj zemlji – „Susreti na Zmajevcu “, koja ima tradiciju dugu 173. godine. Od 2015. godine stalni je član žirija za dodelu nagrada „Čuvar tradicije“ i nagrade za trajan doprinos očuvanju tradicije. Autor je emisija (“Moje Užice“, „Opipavanje pulsa“, „Put do zvezda“..) . Dugogodišnji je saradnik Nene Kunijević, urednice i rediteljke RTS-a. Veliki je borac za motivisanje svih ljudi dobre volje za pomoć onima koji su napušteni i zaboravljeni, odnosno svima onima vidljivo nevidljivim.

Jednom rečju, Užičanin koji koji je ostao veran duhu zapadne Srbije i prepoznatljivom erskom šarmu.

U vreme rijaliti programa i estrade odlučili ste da se bavite tradicijom. Šta vas je podstaklo na to?

– Najvažniji podsticaj ovakve usmerenosti leži u porodičnom okrilju u kome sam veoma rano formirao ukus i navike. Naučen sam da poštujem koren i narodni duh. Usvojena orijentacija me je nadahnula da i profesionalno kroz novinarski angažman budem promoter narodnog duha.

Slika 1

Naučen da poštuje narodni duh

Dobili ste mnoga priznanja na račun vašeg rada, a ipak na ono najvažnije – stalno zaposlenje – još čekate. Na vašem primeru moglo bi se reći da Srbija ne ceni dovoljno one koji se zalažu za očuvanje pravih vrednosti?

– Već devet godina sam honorarni saradnik. Nisam otkrio ništa novo ako kažem da se već dugo u svim sferama života vrši negativna selekcija. S godinama ovaj trend postaje sve vidljiviji i agresivniji. Favorizovani novi kulturni obrazac grubo je uzdrmao vekovni vrednosni sistem i iznedrio etički defetizam i moralni kolaps. Tako i u mom Užicu sve je manje onih koji žele boljitak i koji imaju kapacitet da doprinesu da život ovog grada teče u dobrom smeru. No, mnogo je onih koji su na nezaslužen način došli do radnih mesta, i koji nemaju želju, a ni znanje da nešto promene. Međutim, ova surova istina me ne blokira, već naprotiv nastojim da joj se oduprem još većim entuzijazmom i zalaganjem.