Naslovna / Dobre priče / Nemanja Kovačević
NA SVET GLEDAŠ IZ LEPŠEG UGLA KAD RADIŠ ONO ŠTO VOLIŠ
Nemanja KovačevićNA SVET GLEDAŠ IZ LEPŠEG UGLA KAD RADIŠ ONO ŠTO VOLIŠ

Nemanja Kovačević
NA SVET GLEDAŠ IZ LEPŠEG UGLA KAD RADIŠ ONO ŠTO VOLIŠ

Pre tri godine proglašen je za najmlađeg novinara u Srbiji, zatim je dobio nagradu za humanost i širenje kulture među mladima, a onda i priznanje grada Užica – Čuvar tradicije Zlatiborskog kraja. I to sve sa samo 22 godine života

Nekada nas splet različitih okolnosti pošalje na put koji nismo planirali. Međutim, ispostavi se da se u tome osećamo sasvim dobro i da nismo slučajno baš tamo gde jesmo. Tako se i Nemanja Kovačević, bez ikakvih planova i vizija, našao u televizijskim vodama. Njegova prva i najveća ljubav bili su pozorište i gluma, a onda je stigao poziv od direktora TV Užice koji nije mogao da odbije. Jednostavno, Nemanjin osećaj za scenu i glumu nije mogao da ostane nezapažen, pa je tako postao najmlađi voditelj i novinar u Srbiji (zajedno sa koleginicom Nađom).
– Moja najveća inspiracija u ovom poslu su sami ljudi i njihovi životi. Postoji i tamna i dobra strana pogleda na ono što pišemo i čitamo. Ja danas pratim samo smer dobrog u tome. Gledam na sve iz dobrog ugla i drago mi je što sam na ovom polju, jer sam zaista pronašao ono što volim da radim.

Otkrio je, kako sam kaže, toliko toga velikog u ljudima koji žive običnim životima.
– Oni mi postavljaju standard – matricu kroz koju učim da sagledam život u svim svojim varijantama.

Čuvar svog kraja. Prošle godine je Nemanja dobio i prestižno priznanje svog grada – Čuvar tradicije Zlatiborskog kraja, a o tome šta putnici-namernici ne bi trebalo da zaobiđu kada dolaze u ovaj deo naše zemlje kaže:
– Moj kraj vri od lepote. Planine, lepa sela koja čuvaju epski diskurs su važna stecišta koja treba posetiti. Tu su i manastiri kao riznice duhovnog blaga od kojih posebno izdvajam predivnu Dubravu.
A šta on sam najviše voli u svom kraju?
– Selo Dobroselicu, valjda ime sve kaže!

Ljubav prema kulinarstvu. Naš sagovornik ističe da voli da kuva, ali često ne može da dođe do kuhinje jer živi u velikoj prodici u kojoj se stalno nešto sprema.
– Kad ugrabim vreme i slobodan šporet volim da spremim jela iz rodnog kraja – proja, užička komplet lepinja, pite, kiflice… Hrana u našem kraju je izuzetno kalorična, pa vodim računa o količinama jer treba biti umeren u svemu.

Izazovi koji tek slede. Nemanja Kovačević je, iako ima samo 22 godine, već bio autor i voditelj mnogih TV emisija na užičkim televizijama (Моје Užice – ТV 5), Opipavanje pulsa (ТV Lav), Put do zvezda i Istina blaga vredi (ТV Alfa), kao i književnih večeri i kulturnih manifestacija. Član je Udruženja novinara Srbije, a u slobodno vreme piše i poeziju. Ipak, pred njim je toliko toga zanimljivog, putevi uspeha su se za njega otvorili još pre nekoliko godina, samo čekaju da opet dobiju svoj smer. O tome gde se nada da će ga povesti, Nemanja kaže:
– Nisam sanjar, maštar. U životu me vodi trojstvo: nada, vera i ljubav. Oni su kalup u kome obitavam. Zahvaljujući njima nisam dosadni pesimista, ni neopravdani optimista, kao ni surovi racionalista. A šta bih želeo da budem?!? Želeo bih da budem ČOVEK, u punom značenju te reči, što danas nije nimalo lako. Ali je izazov ! Ako u ovom uspem, onda sam sve postigao.

Zabeležila: Isidora Miletić