Milica Stojiljkovic 2

Antistresne ženske priče
ZAVOLI SVOJE NESAVRŠENOSTI

Uhvatila sam jutros svoj prekoran pogled u ogledalu, kad sam ugledala dve male bubuljice na obrazu. Odakle sad tu? U ovim godinama? A onda sam se setila kako sam sinoć u knjizi Ivane Plesinger, „Ono što ostaje, uvek ljubav je“, pročitala kako su joj decenije trebale da zavoli jedan svoj mali ružnjikavi prst na nozi, iako je ostalih devet izgledalo sasvim lepo. Pa su misao ispratile i sva ona ženska kukanja koja čujem svakog dana-kako moramo da smršamo, kako nam pantalone loše stoje, kako bi bilo dobro da stavimo veštačke trepavice. A o eri silikonskih lepotica, bolje je da ništa ne kažem.

Je l’ vidite dokle to može da ode? Zamislite rodile smo se nesavršene?! Pa da, jesmo! Ali baš takve smo sjajan i jedinstven primerak na ovom svetu. Zar to nije dovoljno!? Evo, palo mi je na pamet još bar pet razloga, zbog kojih možemo voleti svoje male slabosti i nepravilnosti, a vi nastavite niz, ako pronađete inspiraciju. Svakako će biti zanimljivije, od brižnog zagledanja i samoprekorevanja pred ogledalom.

1 . Kada bi sve bilo savršeno, ne bi bilo mogućnosti za ravnotežu. Zamislite da je svakog dana samo svetlost, da nema noći. Zamislite da uvek greje samo sunce, da ne pada kiša. Zamislite da smo sve vreme aktivni, a nikada ne odmoramo. Razumemo svi da to nije moguće. Zato što priroda tako funkcioniše. Mora postojati smena različitih polova. Namerno ne kažem suprotnosti, jer su ti polovi dva dela iste celine koji se stalno ciklično smenjuju, kako bi se uvek uspostavljala ravnoteža. Zato doživite svoje „nepravilnosti“ kao razvnotežu onome u čemu ste savršeni. Ali pazite da ravnotežu ne vidite kao uprosečavanje, već kao balans koji vam daje snagu za sve što vaš život predstavlja.

2. Da li je nešto dobro ili loše, zavisi samo iz koje perspektive ga posmatrate. Možda se vama ne sviđa što imate male grudi, ali u isto vreme muškarcu kome se dopadate, baš taj detalj privlači pažnju. Sigurno vam se desilo da vas oduševi nešto što vidite, a da ubrzo shvatite da se ista stvar ljudima oko vas uopšte ne dopada. I zato kažemo – o ukusima ne bi trebalo raspravljati. Potpuno je u redu da vam se na sebi nešto ne dopada, ali zašto biste se time opterećivali. Verovatno ste nekome baš zbog toga posebni.

3. Ono što nam se ne dopada, izgubi značaj kada obratimo pažnju na ono što nam se dopada. Sasvim je izvesno da ćete se nekog jutra probuditi sa par bubuljica ili bora na licu ili da ste očajni zbog loše frizure. Jedna opcija je da se baš iznervirate zbog toga i ceo dan sebi upropastite. A druga opcija je da se pogledate u ogledalo, nasmešite i obratite pažnju na onaj deo sebe koji vam se sviđa. Fizički. Sigurno ima neki detalj koji vas čini najlepšom ženom na svetu. Uhvatite se čvrsto za njega i sigurno će doneti puno radosti. Taman toliko da svi nedostaci izgube na značaju.

4. Kada se šalimo na račun svojih nedostataka, dobijamo osmeh za uzvrat. Brilijantan način prihvatanja sopstvenih nedostataka na koje ne možemo nikako drugačije uticati je šala na njihov račun. To, međutim, ne znači ismevanje i ruganje sebi. Naprotiv, znači isticanje svojih slabosti kao potencijala za šalu i smeh, pokazivanje da vas ne čine manje vrednim pažnje i ljubavi. To je prava ljubav prema sebi. Ako se rodimo niski ili previsoki, to samo znači da smo različiti od većine, od proseka, a ponekad je baš dobro biti drugačiji od proseka. Imam dobru drugaricu koja je visoka skoro 190 cm. Jeste da joj nije lako da nađe adekvatnu obuću, ali je zahvaljujući svojoj visini, između ostalog, postala vrhunski sportista, obišla pola sveta, upoznala puno malih i velikih ljudi i uživa zbog toga. A i dobar je izbor devojke za visoke košarkaše :).

5. Nezadovoljstvo fizičkim izgledom, uvek nosi neko dublje unutrašnje nezadovoljstvo. Zato, kad uhvatite sebe da se žalite zbog fizičkog izgleda, zapitajte se čime ste zapravo nezadovoljni. Višak kilograma vam, recimo, smeta i po svaku cenu hoćete da smršate, ali vam nikako ne ide. Hajde da vidimo: da li stvarno hoćete da skinete koje kilo i šta radite po tom pitanju, da li se osećate nelagodno što morate da uđete u broj veće, farmerke ili vam svi govore da ste se ugojili, a vas sve to mnogo nervira i čini nesigurnom. U redu, sve od ovoga može biti u vašoj realnosti. Ali hajdemo još jednom: da li višak kilograma menja kvalitet vaše ličnosti, da li treba manje da vas vole, zato što imate više kilograma, da li veći broj farmerki oduzima lepotu vašoj duši, da li želite da budete žena kojoj nervoza zbog kilaže ugrožava uživanje u svakom danu….? Tu je caka. Ako imate višak kilograma, naravno da treba da se potrudite da se vratite na težinu koja čini da se u svom telu osećate dobro i zdravo. Ali tek kada ovaj ili bilo koji sličan nedostatak pogledate iz ove perspektive, učinićete da se osećate sigurno sami sa sobom, a tada i skidanje kilograma i pogled na druge nedostake postaje lagodniji i lepota i zadovoljsvo dolaze na velika vrata.

Foto: privatna arhiva