Naslovna / Kolumne / Ivana Đorđević / Kolumna
MOŽE, ali samo AKO hoćeš da ME ŽENIŠ!
Kolumna MOŽE, ali samo AKO hoćeš da ME ŽENIŠ!

Kolumna
MOŽE, ali samo AKO hoćeš da ME ŽENIŠ!

I možda ljubav nekad deluje kao da rešavate ukrštene reči, ali mnogo je približnija odlasku zubaru.

Sad ćete da pitate – kakav sad zubar?

Pa kao i kod zubara i kod ljubavnih tegoba, svako odlaganje čini da bude sve bolnije…

Ona iza sebe ima niz neuspelih veza, a sve iz razloga što joj je osnovni motiv stupanja u iste – brak. On je *ebivetar kakvog zemaljska kugla još videla nije. Inače su da zlo bude veće, oboje umetnici. I možda bi se od jedne umetnice očekivalo da jel’te bude “širokijeh shvatanja”…ali desilo se da nije. Njen cilj je da se uda ili da crkne. Možda bi sve bilo ok, kada bi on imao u miliatomu svog mozga da ženi baš nju. Ovako se kolju tupim nožem. Teško njemu, teško njoj.

Umalo da zaboravim, skoro me jedan tekst bacio na kolena. Ali, onako baš se osetih poraženo. Išlo je nešto otprilike ovako “drage žene, same ste jer nosite veštačke nokte, trepavice i mrežaste čarape”. I pomislih što je ova moja kukavica koju pomenuh, vrlo kratko zauzeta, a onda opet dugo – sama. Iz prostog razloga što svaki put kad legne s nekim na čelu joj piše “Može, ali samo ako hoćeš da me ženiš!”

Sem što ne zvuči nimalo stimulativno, poslednji put sam joj i ja rekla – Ne bih dušo moja ni ja bila s tobom da sam na mestu tog mučenika, a još te ja volim!

I dokle god primarno u glavi otkucava kao bomba reč UDAJA, UDAJA, UDAJA… dotle od zabavljanja nema ama baš ništa.

Jedna druga je takođe sama, iako je zvanično u vezi. Nju vadi to što je tiha i mirna, što valjda znači i smerna, otkud znam, pa njen sadašnji momak koji je inače vara gde god stigne, ni ne sluti da je njen krajnji cilj… pa opet udaja.

Ne kažem da je u svemu tome nešto loše. Mislim to, imati cilj. Ali ako to znači da ćete do cilja trpeti sve i svašta, zarad toga što ćete se jednog dana isto prezivati… pa nisam baš sigurna.

Da ne bude zabune, ja u ljubav verujem. Nisam ni cinična, ni ogorčena, samo kad vidim kako očajnički deluje kada mi žene, pošto-poto želimo u brak… bude mi bačena rukavica u lice. I osetim poriv da branim dostojanstvo svake žene koja iz nezadovoljavajuće veze želi u nezadovoljavajući brak. Jer brak nije cilj, nego detalj koji krasi zajedničku ljubav. I može da dođe iznenada, neočekivano, iz potpuno neobičnih razloga, ali ne uspeva, ako startujete zajedno jer neko od vas ima gajbu i dovoljno keša da se svako neverstvo zaboravi.

Kada vam nešto u vezi ne odgovara, vremenom ne biva bolje. Ne pale, dragi moji, ni zajednička putovanja, ni zajednički trenuci, ono što vas žulja, vremenom samo raste. Kao što zub ne prestaje da boli, kad se pravimo da ne moramo kod stomatologa i da ćemo dati sve od sebe da nelagoda prestane.

A stomatolog 🙂 – pa to vam je lek, ja da vam kažem. Stomatolog u ljubavi je neko ko sa najvećom nežnošću uklanja i najjači bol i najmanju nelagodu. Ko vam jednim jedinim pogledom kazuje da je prošlo sve što nije bilo u redu i da ćete se u narednom periodu osećati mnogo mnogo bolje.

Lekar u ljubavi je uvek neko drugi. Znate ono – ne prija vam jedna terapija, potražite drugu. Terapeut može da bude neko ko na vas ima odlično dejstvo i sa kim osećate hemiju na samu pomisao. Pa ako uzimate još tri puta na dan… Efekti će se odmah videti po vašem blistavom osmehu :).

Uostalom, nemojte da vas jesen pita gde vam je bilo proleće. Da vam bude hladno može uvek, a toplo samo kraj nekoga koga osećate čak i kada samo pomislite na njega.

Piše: Ivana Đorđević