tok misli

Vesela domaćica
Unutrašnje skrovište prekida negativni tok misli

veselaDobar dan 🙂
Da vam šapnem…

Verovatno i kod vas, kao i kod mene, postoje dani kada „buka sveta“ postane previše glasna. Onako spontano, iznenada, na izgled ni sa čim izazvana – samo se pojavi. Gde god da krenemo ili se okrenemo vreva, metež koji izaziva nemir i još više doprinosi da se osećamo kao riba na suvom. Umesto da zaplivamo slobodno u novi dan ne opirući se životnom toku, mi se sve više vrtimo u krug i neretko na sebe poput magičnog lepka privlačimo još više negativnih reči i reakcija, obmotavajući se slojevima nezadovoljstva koji u nekom trenutku počnu da guše i još više stežu. Od običnog reda u marketu, gradske gužve ili važnog poslovnog sastanka pravimo sopstvene drame. Dodeljujemo sebi glavnu ulogu negativca i režiramo još više dramatičnih kadrova. A situacije se samo nižu… Konstruktivne predloge doživljavamo kao kritike. Iznalazimo načine da se osetimo povređeno i konstatujemo da nas niko ne razume. Taj dan ni sa kim ne govorimo istim jezikom i pitamo se da li mi nismo možda sa neke druge planete. Uveče, kada dočekamo nekako dnevni smiraj, umorno i iscrpljeno konstatujemo da je bio veoma stresan dan. Ne poričem. Sigurno je bio. Bilo je dosta takvih dana.

Ponekad i sada naiđu, ali sve ređe, jer sam osvestila radom na sebi, da momentum negativnosti i mojih reakcija ja mogu da prekinem kao što sam ih do sada hranila.

Od nas zavisi da li ćemo u nekom trenutku svesno prekinuti negativan tok naših misli i zaustaviti taj talas. Situacije, reči ili postupci drugih ljudi isključivo zavise od naše reakcije na njih i značenja koje im dajemo. Naša reakcija zavisi od naše trenutne frekvencije na kojoj se nalazimo. Veoma dobra vest je ta što to možemo da promenimo samo ako to hoćemo i želimo. Bitno je da prepoznamo taj momentum kada nastupi. U radu na sebi upoznala sam dosta tehnika koje mi svakodnevno pomažu da ostvarim lakoću življenja. Naravno da u početku to nije bilo tako lako, ali vremenom uz vežbu, sve više je uspevalo. Prvi važan korak bio je svesno prepoznavanje nezadovoljstva i nervoze koji se najpre ogledao nelagodom i nervozom u stomaku. Ako bih nastavljala negativnim mislima da ga hranim on bi se širio, frekvencija opadala, a ja privlačila još više takvih situacija i upadala u stanje stresa. Svi znamo da nam stres ne služi.

Sada jednostavno uspem da prepoznam i zaustavim taj momentum. Jednostavno stanem. Prihvatim. Konstatujem da je tu i umirim se. Dišem. Udišem duboko na nos i fino polako izdišem na usta. Povežem se sa sobom i uđem u sopstvenu tišinu. Svesno dozvolim svojim mislima da me odvedu u divno moje unutrašnje skrovište gde se osećam zadovoljno i ispunjeno. Ovo ne traje dugo i veoma je jednostavno. Nekada vam je dovoljno i samo par minuta ali pomaže i verujte izvodljivo je na svakom mestu ma gde god se nalazili. Bilo da ste na putu, ulici, sastanku, marketu. Dovoljno je samo da mislima prizovete taj osećaj mira i videćete kako se sve nekako oko vas menja. Posle te vežbice drugačijim očima ćete videti trenutne okolnosti. Osećaj iz stomaka popušta jer ste prizvali lakoću, zadovoljstvo i mir. Probajte! Meni uspeva, jer svesno svojom voljom i željom osetim moć sadašnjeg trenutka.

Kako ste vi? Šta radite? Imate li sopstvene tehnike koje koristite i koje vam pomažu da utišate buku ili lelujate kao bespomoćni listić na vetru nošen raznoraznim momentumima? Pišite www.facebook.com/veseladomacica1111, čekam vas pa možemo pored ovih recepata, da razmenimo i poneki antistresni  recept kako bi došli do novih spoznaja i ostvarili što bolju lakoću življenja.

Srdačno vas pozdravljam i žurim da pravim odličnu Pizza pitu. Dolaze mi gostiii 🙂 !

PIZZA PITA

Potrebno je: 500 g kora za pitu, so po ukusu, 4 kisela mleka, 4 jajeta, 1 šoljica ulja, 1 prašak za pecivo, kečap, desetak kiselih krastavčića, 200 g šunke i 200 g kačkavalja.

Priprema: Umutiti jaja i keselo mleko zajedno sa praškom za pecivo. Kore podeliti na dva dela. U pleh ređati koru na koru od prve polovine i svaku ravnomerno premazati umućenom smesom. Na zadnju koru od prve polovine staviti šunku, kačkavalj koji može da se izrenda kao i izrendane ili iseckane kisele krastavce. Sve dobro preliti kečapom po želji i posuti origanom po ukusu. Na fil nastaviti ređati drugu polovinu kora premazujući umućenom smesom svaku posebno. Na kraju zadnja kora pored smese može da se premaže kečapom i pospe origanom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni u zavisnosti da li želite da bude sočnije ili rešije. Prijatno!

Foto: Pixabay