moć mirisa

Tajanstvena moć mirisa
Birajte parfeme u skladu sa svojim senzibilitetom

U životu čoveka mirisi zauzimaju značajno mesto, jer su poruke koje čulo mirisa šalje mozgu mnogo snažnije poruke nego signali ostalih čula. Drevne kulture su odlično poznavale magične moći mirisa i koristile ih u ljubavnim osvajanjima, u magijskim i verskim obredima, izazivajući ushićenje, ali i duhovni mir.

Pogled u prošlost

Egipćanke su još  pre četiri hiljade godina pored kozmetike, šminke koristile i mirise za negu, ali i kao snažne afrodizijake. Recepti za spravljanje i način upotrebe sačuvani su do danas u hijeroglifskim zapisima u piramidama. Asirci i Vavilonci su koristili umirujući miris tamjana za opuštanje i verske obrede što se održalo do danas. Rimljani su visko cenili svojstva parfema i koristili su ih ne samo za ličnu upotrebu vech i kao isparenja na kupalištima, i u prostorijama za gozbe.

Arapi su otkrili postupak destilacije parfema i tu veštinu su preko Italije i Francuske preneli u Evropu. Doba renesanse je vreme procvata upotrebe i proizvodnje mirisa.

Krajem osamnaestog veka u Nemačkoj je otpočela proizvodnja kolonjske vode. Prvi sintetički parfem je je stvoren 1885. godine, a kasnije je dodavan kozmetičkim i sredstvima za higijenu.

Mirisi
Violeta Dimitrić: Parfeme birajte u skladu sa svojim senzibilitetom, i porukom koju želite da pošaljete drugima

Pages: 1 2 3