MAKARSKA Letovanje za sve uzraste i svaki džep

MAKARSKA
Letovanje za sve uzraste i svaki džep

Naše turističke agencije po povoljnim cenama imaju smeštaj u vidu noćenja s doručkom, polupansiona, i uz autobuski prevoz direktno do smeštaja.

A tamo vas čekaju ljubazni domaćini, kao što je bio naš, vlasnik „Peca toursa“ i apartmana vrlo blizu plaži. Čovek koji je rođen u Knjaževcu ali ga je pre par decenija ljubav „vezala“ za more, gospodin Peca u Makarskoj živi decenijama i bavi se, sa ostalim članovima porodice,  turizmom. I to tako da se zaista osećate kao da ste došli kod najrođenijih.

Ima li onih koji nas i dalje doživljavaju drugačije, to nas često pitaju. Reći ćemo da su svi bili izuzetno ljubazni, i to ne samo formalno, nego prijateljski. Niko se nije mrštio na pomen mesta iz kojih dolazimo, naprotiv. E sad, ako i ima onih koji nisu srećni da nas vide, dobro je da ih prihvatimo kao izuzetke, uz svesnost da takvih ljudi svuda ima. Mi ih sreli nismo.

Vanpansionske cene su kao u Srbiji, naravno da je u najpopularnijim mesecima pijaca nešto skuplja, cenu drže u restoranima i porcije kvalitetnije ribe i ekskluzivnija jela, ali manje-više je sve isto. Kafa, sokovi, sladoledi, cene su desetak procenata gore-dole u odnosu na ovdašnje.

Ono što Makarsku izdvaja od ostalih letovališta je njena lepota, to što ima sve što ljudima treba tokom odmora, za svačiji ukus je, a opet ničega preterano mnogo. Osim lepote mora.

Stariji pamte taj miris koji opija, zaista morate puno tražiti da biste plažama išta mogli zameriti. Sve je uređeno s ukusom i merom, sve je skladno, uredno, sve godi.

I posebno – ljudi. Ta dobra energija i želja da vas ugoste najbolje što mogu, vreme koje odvoje da popričaju sa vama kao sa starim znancima, sposobnost da lako uspostave komunikaciju.

A kako da odete tamo? Možda je najbolje da zakupite pakete sa prevozom u nekoj od naših agencija. Automobilom možete ili preko BiH, lošijim putem, ili autoputem do Zagreba, dalje do Splita, pa do Makarske, dužim ali boljim putem. Kako to radi jako mali broj ljudi, na pitanja koja vam se vrzmaju po glavi, nemamo odgovor.

Zatim, avionom na relaciji Beograd – Split, u kojem, kao i pre par decenija, sa autobuske stanice vrlo često polaze lokalni autobusi do raznih letovališta, pa nećete dugo čekati.

Zbog nedavnih odluka Evropske Unije, zadržavanja i kontrole na graničnim prelazima su zaista stresne, i za nas turiste i za njih, s obzirom da znaju da će mnogi odustati od odmora na Jadranu baš zbog toga. Ali, kako saznajemo, pokušaji da se to pitanje sa zapravo bezbednosnom kontrolom u okviru EU reši drugačije, vrlo su intenzivni, pa se do leta očekuje normalizacija situacije. Što bi značilo da će gužve biti očekivane tokom vikenda, zbog velikog broja vozila a ne dugog zadržavanja svakog čoveka pojedinačno.

Tekst: Željka Zebić
Antistres misao