Naslovna / Putovanja / Nešto drugačije / Najlepša antistres mesta na svetu
SELO DEDA MRAZA – MESTO GDE MAŠTA
POSTAJE STVARNOST
Najlepša antistres mesta na svetu SELO DEDA MRAZA – MESTO GDE MAŠTA POSTAJE STVARNOST

Najlepša antistres mesta na svetu
SELO DEDA MRAZA – MESTO GDE MAŠTA
POSTAJE STVARNOST

Ako poželite da se uverite u postojanje Deda Mraza, preporučujemo vam da u avanturu krenete tokom zimskih dana. Njegova kuća u kojoj živi sa Babom Mraz nalazi se u blizini sela Rovaniemi, u podnožju planine Korvatunturi (Ušata planina), u Laponiji (severni deo Finske)

Pored nomadskog naroda Sami, poznatih kao Laponci, Laponiju naseljavaju i beli medvedi, irvasi i polarne lisice. Najveća atrakcija za turiste je ipak čuveni Deda Mraz kog Finci zovu Joulupukki (Julupuki).

Pored porodice Mraz u selu žive i pomoćnici “vilenjaci”, koji u podzemnim radionicama pomažu u izradi poklona za mališane. Mraz ima kancelariju gde mu dolaze posetioci da bi mu šapnuli svoje želje. Tu je i glavna Mraz pošta u kojoj se ostavljaju pisma sa željama. Otkićemo vam tajnu – Deda Mraz i njegovi pomoćnici odgovaraju na svako. Tokom ove zimske avanture, možete da obiđete i Božićnu kuću u kojoj se organizuju jedinstvene izložbe koje prikazuju božićne tradicije iz celog sveta.

Čuveni deda kao prevozno sredstvo koristi sanke koje vuku irvasi, a ponekad i haskiji. Ako mu odete u posetu, rado će i vas provozati, ali će vas prvo ljubazno ušuškati u debelo ćebe. Tokom vožnje, u blizini sela, na farmi divljih životinja možete da vidite bele polarne medvede u prirodnom okruženju.

Selo Deda Maza zanimljivo je i po tome što “polarna noć” tamo traje od sredine decembra do početka januara, što znači da sunce u tom periodu ne izlazi ni jedan jedini dan, pa sve izgleda još mističnije.

Pa, ko onda kaže da Deda Mraz ne postoji?

Tekst: Marina Manga